Fra venstre: Ivar Villa, Brest, Bård Hernes, Norconsult, ordfører Lisbeth Hammer Krog, Bærum kommune, Bente Gjerstad, Norconsult og Asgeir Vikanes, King Coffee.

Dyrker delikatessesopp på eget avfall

Kaffe er ikke bare kaffe. Norconsults kaffeleverandør King Coffee satser i likhet med Norconsult på bærekraft, og sørger for at gruten fra selskapets kaffemaskiner i Sandvika blir til smakfull østerssopp for selskapets ansatte.

På torsdag var det klart for lunsj med bærekraftig sopp dyrket på egen kaffegrut. Bærumsordfører Lisbeth Hammer Krog var en av lunsjgjestene i Norconsults kantine i Vestfjordgaten i Sandvika.

- Dette er fantastisk. Det smaker nydelig, også er det veldig bra at lokale virksomheter jobber sammen på en så smart og bærekraftig måte, sa ordføreren.

Menyen besto av hjemmelaget risotto med stekt østerssopp. Soppen vokser i kaffegrut som er samlet i bøtter med lokk og oppbevart kaldt før den fraktes til Gruten AS, som dyrker Østerssoppen på Vollebekk i Oslo. Soppen kjøpes tilbake av Brest, som er Norconsults leverandør av kantinetjenester. Planen er at soppen skal serveres som lunsj i Norconsults kantine en gang i måneden, og etter hvert er det ønske om å kunne selge soppen til ansatte i selskapet.

Et lite, men viktig bidrag

Bærekraftsdirektør Bente Gjerstad i Norconsult var blant lunsjgjestene torsdag.

- Dette er veldig spennende. Som et stort, tverrfaglig rådgiverselskap har vi bærekraft som ett av tre strategiske fokusområder. Vi skal bidra til at våre kunder tar klimasmarte og bærekraftige valg. Da er det også viktig at vi gjør ting riktig og bærekraftig internt. Dette er et lite, men viktig og spennende skritt i riktig retning, sa Bente Gjerstad.

Økosystem på arbeidsplassene

Asgeir Vikanes i King Coffee ser mange bærekraftsmuligheter ved å tenke smart i norsk næringsliv.

- Hvis vi i store virksomheter klarer å få til et lite økosystem i forhold til avfall, mat og sysselsetting så er det veldig mange gevinster. Det vi ser her hos Norconsult er at man har snudd et avfallsproblem til å bli mat i kantinen, sier Vikanes.

Ifølge Asgeir Vikanes er dette første gang ansatte i et større selskap spiser delikatessemat dyrket frem på eget avfall (Kaffegrut).