Innspilling av podcast om smittevern i blant annet Hausmanns hus. Fra venstre: Arne Pihl Bordi, Martin Almerud og Jostein Wall. (Foto: Norconsult)

Hausmanns hus og smittevern i kontorbygg er tema i podcasten

I 2022 åpner eiendomsselskapet Hathon det rehabiliterte kontorbygget Hausmanns hus i Oslo. Da forprosjektet var nesten ferdigstilt og koronapandemien kom til Norge, tok Hathon kontakt med Norconsult for å se hvordan erfaringer fra blant annet sykehus kunne overføres til et kontorbygg for å bedre smittevern.

Dette belyser vi i den nyeste utgaven av Norconsults podcast «Prosjektkontoret», der temaet denne gang er Hausmanns hus. I studio – med godt smittevern og god avstand – har vi med Martin Almerud, teknisk sjef i Hathon, Jostein Wall, gruppeleder sykehus og renrom i Norconsult og Arne Pihl Bordi, VVS-ingeniør og inneklimaekspert i Norconsult.

Analysen Norconsult gjorde for Hathon avdekket både store og små muligheter for forbedring av hygiene og smittevern i bygget. Lett tilgjengelig håndvask, berøringsfrie løsninger og flater som er enkle å rengjøre, var tiltak som lett kunne tas med i renoveringsplanen.

– Det er overraskende hvor mange av prosjektgruppens idéer som faktisk lot seg gjennomføre. De eneste forslagene vi måtte sette foten ned for, var knyttet til endring av de prosjekterte, roterende varmegjenvinnerne i kryssplatevekslernes ventilasjonsaggregater. Der hadde vi ganske enkelt ikke plass i bygget til å ta alle de grepene Norconsult-ingeniørene presenterte, sier Almerud.

Tilbyr håndvask ved inngangen

Hausmanns hus er et rehabiliteringsprosjekt, noe som har satt visse begrensninger med tanke på hvilke løsninger som kunne iverksettes. Prosjektgruppen hentet erfaring og inspirasjon fra både sykehus, flyplasser og barnehager.

– Noe av det enkleste vi gjorde var å sette opp vaskeservanter på strategiske punkter, for eksempel ved inngang til bygget eller i kantinen. Alle kan dermed vaske hender med én gang de kommer inn i bygget, uten å måtte gå på toalettet for å gjøre det. Dette er en løsning som blant annet barnehager har hatt lenge, sier Jostein Wall.

Ingeniørene så også på hvordan mennesker beveger seg i bygget, og prosjekterte ulike soner slik at det blant annet skilles mellom soner der folk jobber, og soner der man beveger seg. Slik skapes det ro i de åpne landskapene, samtidig som man unngår at syke personer på gjennomgang sprer smitte.

Toaletter uten dører

Toalettene var et annet område der prosjektet ville tenke nytt.

– Vi har fått presseoppslag på at vi ville bygge toaletter uten dører. Det er en sannhet med modifikasjoner, for det skal selvsagt være dører til toalettavlukkene. Det det er snakk om, er å bygge toalettene slik at det ikke er nødvendig å ta på en dør for å komme inn. Dette kan eventuelt løses med sensorer, slik at dørene kan åpnes automatisk. Å unngå å ta på toalettdøren for å åpne den, er god hygiene og godt smittevern uansett pandemi eller ikke, påpeker Arne Pihl Bordi.

Martin Almerud innrømmer at de trolig ikke hadde gått inn på en så omfattende analyse om vi ikke hadde stått i en global pandemi som har gitt økt fokus på smittevern.

– Men, det er noen grunnleggende prinsipper som vi uansett tar med oss. Blant annet at bygget skal være fleksibelt. Skal du endre layouten på kontoret, skal du bare kunne ringe snekkeren – det skal ikke være nødvendig å endre strøm, rør og ventilasjon. Det skal være enkelt å endre fra åpent landskap til cellekontorer. Organisasjoner endrer seg hele tiden, og da må bygget også enkelt kunne endre seg etter leietagerens behov. Vi skal ha dette bygget lenge, og fleksibilitet er helt essensielt, sier Almerud.

Hausmanns hus ligger sentralt i Oslo sentrum, og får mer enn 10 000 kvadratmeter kontorer fordelt over syv etasjer når bygget åpner i 2022.

Lenke til episode: https://shows.acast.com/prosjektkontoret/hausmanns-hus