Tor Olav Almås og Cathrine Marstein Engen i Norconsult Informasjonssystemer (NoIS). (Foto: Cathrine Dillner Hagen/ NoIS)

Inviterer samferdsels-Norge til å snike i innovasjonskøen

De siste årene har det skjedd en rivende utvikling innen digitalisering av samferdselsprosjekter. Nå vil Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) dele suksessoppskriften med bransjen.

Etter en vellykket lansering av det digitale arrangementskonseptet ISYtalks, er det endelig klart for andre runde. Denne gang er tema digitalisering og samferdsel, og arrangementet går av stabelen den 10. juni.

– Det har vært imponerende mye innovasjon de siste årene, og sammen med partnere som Nye Veier og AF Gruppen har NoIS og Norconsult skapt en ny standard og portefølje innen digitalisering av samferdselsprosjekter. Vi inviterer alle som ønsker til å høste fruktene av innovasjonsarbeidet som er gjort de siste årene, sier Cathrine Marstein Engen som er avdelingsleder for GIS og kommunal forvaltning i NoIS.

NoIS lander sin største kontrakt noensinne

At digitalisering og samferdsel er på agendaen for ISYtalks er ikke tilfeldig. Engen mener at nøkkelen til suksessen har vært skyhøye krav fra kunder, og tett samarbeid.

– Innovasjon avler innovasjon. Et godt eksempel er E39 Kristiansand-Mandal, som drev frem en ny og banebrytende standard for digital samhandling. Med denne løsningen kunne vi hjelpe andre kunder med nye problemstillinger, og slik baller det på seg. Nå har vi nådd et modenhetsnivå som gjør at vi tar dette videre til et bredere marked ved å kommersialisere produkter og prosesser, sier Engen.

Nylig vant NoIS sin største kontrakt noensinne, med Viken og ni andre fylkeskommuner om ny løsning for forvaltning av fylkesveier.

– Hittil har vi fokusert mest på prosjektering og bygging, og nå skal vi ta det store digitaliseringsløftet på forvaltning. Sammen med fylkeskommunene skal vi utvikle en løsning som vil bringe norsk veiforvaltning til et nytt nivå. Vi skal gjøre vårt for at investeringene Norge gjør i samferdsel ikke bare står og råtner på rot, slik tilfellet dessverre er på vei og bane i dag, noe som kommer tydelig frem i RIFs State of the Nation 2021, sier Engen.

Tegningsløse veiprofiler på agendaen

ISYtalks henter sin inspirasjon fra det velkjente konseptet TED Talks. Arrangementet varer i halvannen time, med seks foredragsholdere, og konferansier Eirik Normann Hansen, prisvinnende foredragsholder og ekspert på digitalisering og teknologi, sørger for sømløs gjennomføring.

Forretningsutvikler i NoIS, Tor Olav Almås, er blant foredragsholderne, og skal snakke om metoden som fjerner behovet for profiltegninger for veiprofiler ved hjelp av GIS (geografisk informasjonssystem) og BIM (bygningsinformasjonsmodellering).

– «Alle» har lenge snakket om å kombinere GIS og BIM, og vi har nå faktisk gjort det. Med integrasjon av GIS får man digitale fremstillinger der det tradisjonelt har vært et utall tegninger for hver tiende meter med vei. Det er enormt effektiviserende, og gir en langt bedre totaloversikt og diskusjonsgrunnlag for alle involverte, sier Almås.

I tillegg er temaer som digital kommunikasjon med innbyggere, datadrevne beslutningsgrunnlag for å sikre optimal drift, 3D-beskrivelser, digitalisering av bærekraft og hvordan jobbe smartere med BIM på agendaen for arrangementet.

Les mer om arrangementet og se fullstendig program på isytalks.no