Norconsult inviterer til Materialdagen høst 2015

Norconsult gjentar suksessen. Velkommen til halvdagsseminaret "Framtidens tak" 12. november. Taket er den "femte fasaden". Lær mer om grønne tak, solenergi og transparente tak, og hvordan tak er viktig i klima og energispørsmål.

Den "femte fasaden"

Det blir flere folk i tettere byer, og klimaet blir våtere og varmere. Vi får behov for økt produksjon av fornybar energi. Og - vi trenger nye takløsninger. Den såkalte "femte fasaden" kan løse disse og andre utfordringer ved å dekke flere funksjoner, og være mer enn en klimaskjerm i fremtiden.

Grønne tak
Klimaendringene som forventes i Norge betyr at både kapasiteten til kloakkanlegg må utvides, og flomrisiko økes i fremtiden. Bygninger kan dekke 25 % av flateareal i en stor by, mens grønne tak er vist til å ta opp ca. 60 % av regnvannet, og reduserer peak flow med 75 %. Økt oppholdsareal midt i byen, redusert varmeopptak og forbedret estetisk kvalitet er andre fordeler.

Men hva koster det å bygge og vedlikeholde og hva er risikoene å ha et fuktig tak? Standard Norge skal diskutere den nye GT-standarden som kommer, og ZinCo, Veg Tech og Bergknapp skal viser løsninger og diskutere hvordan man implementerer grønne tak i praksis.

BIPV (Building-integrated photovoltaics)
Selv om vi ser på Norge som Europas "grønne batteri", på grunn av vannkraften, er det ikke en grunn til å glemme andre fornybarenergikilder. Som følge av at solarindustrien vokser blir PV-teknologi mer og mer effektiv og tilbakebetalingstiden kortere. Store takflater er et klart utgangspunkt for PV, men hva er det neste? Kan bygningsintegrerte solceller kombinere funksjoner og redusere både nettstrømforbruk og materialbruk? Gaia Solar presenterer noen BIPV-løsninger og Fusen deler erfaringer fra Norsk markedet og et BIPV-forskningsprosjekt med Sintef Byggforsk.

Transparent tak
Dagslys er viktig først og fremst for å skape et godt innemiljø. I tillegg kan det være en måte å spare energi i forbindelse med belysning og det er et krav i TEK for alle rom for varig opphold. Det kan være en stor utfordring å få dagslys midt i et kompaktbygg og tiltakene for å løse det kan være kompliserte og dyre. Vector-Foiltec presenterer et oppblåst taksystem laget av ETFE (etylen tetrafluorethylen) som har en vekt på ca. 1 % av glass, en lystransmisjon opp til 95 % og en forventet levetid på 30-50 år. Systemet kan bygges opp i flere sjikt slik at U-verdien og g-verdien kan optimaliseres for forskjellige klima- og energikrav.

Foredragsholdere:

 • Hanne Gjesteland Wells, Standard Norge: Ny Norsk standard for grønne tak (GT)
 • Karen Flinder, Veg Tech: GT: Overvannshåndtering
 • Anders Sørensen, Gaia Solar: Bygningsintegrerte solceller (BIPV)
 • Roy Frivoll, Avantor: Vurdering fra en utviklers perspektiv
 • Ole Christian Trandem, ZinCo: GT: Intensive takhager for norske forhold
 • Thor Christian Tuv, Fusen: Solenergi prosjekter i Norge – i dag og fremtiden
 • Geoffrey Walters, Vector-Foiltec: Dagslys med transparent tak
 • Bengt Tovslid, Bergknapp: GT: Breeam Nor og ville norske sedummatter

Hvert innlegg er på ca 20 minutter. Deretter settes det av 10 minutter til spørsmål fra salen. Som deltaker er vi sikre på at du vil sitte igjen med nyttig faktainformasjon som du får bruk for i din jobbhverdag, både innen prosjektering og bygging.

Dato: Torsdag 12. november Kl. 12:00-16:00.
Sted: Norconsults lokaler i Vestfjordgaten 4 i Sandvika.
Pris: Gratis.
Påmelding: Send epost til Tobin.Rist@norconsult.com innen 10.11.15

Velkommen til nok et spennende seminar hos Norconsult!

 • Hege Njå Bjørkmann

  EVP Communication and brand

 • Kontakt oss