Norconsult med to av ni nominasjoner til Lysprisen 2015

Norconsult er ansvarlig for lysdesign på to av ni nominerte prosjekter til årets pris. De to er kulturkvartalet Stormen konserthus og bibliotek i Bodø og Fløibanen trasébelysning i Bergen.

–Vi har siden 2008 bygget opp solid kompetanse i Norconsult innenfor lysdesign, som bygger bro mellom arkitektur og elektroteknikk i belysningsplanleggingen. Våre anerkjente lysdesignere stod bak lyssettingen av Holmenkollbakken som mottok Norsk Lyspris for to år siden, og i fjor stilte vi med en nominasjon for Førde Rådhus. Det er svært gledelig å se at to av våre lysprosjekter igjen er nominert. Felles for de to prosjektene er at lysdesignet har vært et viktig element i planleggingen helt fra starten. Vi berømmer oppdragsgiverne Bodø kommune og Fløibanen for å se viktigheten og merverdien av god belysning, sier Egil Gossé, direktør for Tekniske systemer i Norconsult.

Beste innendørs prosjekt
Norconsult har for oppdragsgiver Bodø kommune hatt ansvaret for lysdesignet i kulturkvartalet Stormen konserthus og bibliotek i Bodø. Arkitekt er DRDH Architects.

Slik beskriver Lyskultur prosjektet: «Kulturkvartalet i Bodø består av to bygg; et bibliotek og et konserthus. Arkitekturen er holdt i en skala og form som innordner seg med kontekst i Bodø sentrum, samtidig som de to byggene danner en klar helhet som et kvartal. Belysningen i Stormen er et resultat av tett samarbeid mellom arkitekt og lysdesigner, hvor krav til fleksibilitet, energieffektivitet, universell utforming, samt høye kvalitetsmessige og estetiske ambisjoner har krevd både et innovativt belysningskonsept og en ny tilnærming til tekniske løsninger.

Belysningskonseptet har under forutsetning av Bodøs nordlige beliggenhet med lang mørketid, som kompenseres med lyse sommernetter, søkt å etablere et lysanlegg som er tilrettelagt for et innendørsmiljø som harmonerer både med lysforholdene utendørs og tid på døgnet. Belysningsprinsippene er valgt ut i fra funksjonelle krav, og lysanlegget er for hvert areal skreddersydd for å tilrettelegge for aktuelle aktiviteter, samtidig som det er lagt stor vekt på god flyt og sammenheng mellom ulike soner, og begge bygg i mellom».

De to øvrige nominerte i kategorien Beste innendørs prosjekt er Badehusgaten 37 i Stavanger og Østbanehallen i Oslo.

Beste utendørs prosjekt
Norconsult har for oppdragsgiver Fløibanen hatt ansvaret for trasébelysning på Fløibanen i Bergen.

Slik beskriver Lyskultur prosjektet: «Den nye belysningen på Fløibanen har stor betydning for Bergens befolkning som alle har et eierskap til anlegget. Løsningene har et stort fokus på lysstyring og energieffektivitet, og det er tatt modige valg for å skape best mulig belysning for brukere og betraktere. Fløibanen er en av de største turistattraksjonen i Norge, samtidig som den blir brukt av Bergens befolkning året rundt. Fløibanen er snart 100 år gammel, men tanken på å bygge en skinnegående kabelbane har eksistert enda lenger. Lyskonseptet til Fløibanens trasébelysning øker attraksjonen mens man beholder brukerne i fokus. Det er skapt et dynamisk landemerke som er synlig i Bergen by og belysningen er tilpasset brukerens behov. For å oppnå dette er lysstyringen koblet direkte til Fløibanens styringssystemer og vognføreren er selv indirekte med på å styre lyset. Prinsippet er basert på belysningsmaster langs traséen som beholder den kjente "perleraden" til traséen».

De to øvrige nominerte i kategorien Beste utendørs prosjekt er Høvik stasjon i Bærum og Notodden Bok- og Blueshus.

Lyskultur
Norsk Lyspris 2015 deles ut av Lyskultur ved juryleder Are Røysamb på DogA 2. desember. Unesco har ledet den globale markeringen av 2015 som lysets år, og dette blir Lyskultur sitt siste og største arrangement i denne forbindelse.

Lyskultur er et kompetansenettverk innen lys og belysning. Foreningen ble stiftet i 1936 og er landsdekkende med regionale avdelinger og komiteer. Medlemmene er aktører innenfor belysningsbransjen, fra lysdesignere og rådgivende ingeniører til produsenter, importører og salgsleddet innenfor belysning.

  • Hege Njå Bjørkmann

    EVP Communication and brand

  • Kontakt oss