Befaring av byggingen av Trysfjordbrua på E39 Kristiansand vest - Mandal øst. (Foto: Bård Gudim)

Norconsult nominert til internasjonal teknologipris for prosjektgjennomføring på E39

Banebrytende digital prosjektgjennomføring på Nye Veier-prosjektet E39 Kristiansand vest – Mandal øst har gjort at Norconsult, med samarbeidspartnere NoIS og AF Gruppen, er en av tre finalister til den internasjonale prisen AEC Excellence Awards 2020.


Finaleplassen gjelder i kategorien mellomstore infrastrukturprosjekter.

I kontrakten for E39 Kristiansand vest – Mandal øst stilte byggherre Nye Veier meget høye krav til digital leveranse av all relevant prosjektinformasjon. Dette førte til banebrytende innovasjon, der totalentreprenør AF Gruppen, Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) og rådgiver Norconsult etablerte en helt ny standard for digital informasjonsflyt i store samferdselsprosjekter.

– Digitalisering er et av Norconsults tre strategiske satsingsområder, og det er derfor utrolig gøy at vi så til de grader legges merke til på dette feltet, langt utenfor Norges grenser. Tilfanget av gode prosjekter internasjonalt er omfattende, så vi er meget stolte over at vi nok en gang er en av finalistene til denne prestisjetunge prisen. Vi har hatt et tett og godt samarbeid med AF Gruppen, Norconsult Informasjonssystemer og byggherre Nye Veier i utviklingen av de digitale løsningene, sier Gjermund Dahl, BIM-strateg innen Samferdsel i Norconsult.

Kan hente ut digitale rapporter med nær sanntidskvalitet

Nye Veier stilte blant annet krav til en helt ny innsynsmodell, der alle data opparbeidet i prosjektet skulle være tilgjengelig. Med potensielt 700 fagmodeller og 300 000 dokumenter i prosjektet, ville det være umulig å navigere i så store mengder informasjon med en tradisjonell tilnærming. Derfor måtte AF Gruppen, NoIS og Norconsult tenke helt nytt.

Gruppen valgte NoIS sin skybaserte dataplattform, ISY Prosjekt, og videreutviklet denne for å løse kravene som Nye Veier stilte. ISY Prosjekt er en helhetlig prosjektstyrings- og innsynsløsning som sikrer automatisert dataflyt for kontinuerlig oppdatering av data, med sterkt fokus på struktur og datakvalitet som muliggjør smarte filter for enkel tilgang til ønsket informasjon og detaljer.

Som et resultat kan byggherre, prosjekterende og entreprenører hente ut digitale rapporter, modelldetaljer, statuser og annen viktig informasjon med nær sanntidskvalitet - for å følge opp alt fra risiko, fremdrift, HMS og modeller, til dokumentasjon og FDV-informasjon (forvaltning, drift og vedlikehold). Informasjonen kan hentes ut på kontoret, på brakken samt på byggeplass, både online og offline.

 

Dette er fjerde gang et Norconsult-prosjekt er nominert til AEC Excellence Awards:

I 2016 kom Vamma 12-prosjektet på førsteplass i kategorien «Energy and Natural Resources».

I 2017 kom bruk av spillteknologi på prosjektet Ulriken på tredjeplass.

I 2018 ble Bane NOR og Norconsult nominert for å ha utviklet en metode for å integrere kostnadsestimering i tidlig fase, direkte i en 3D-modell.

Norconsults Marius Jablonskis ble samme året nominert til Innovator of the Year-prisen.

Prosjekter fra hele verden

Totalt er 260 prosjekter fra 35 land nominert til AEC Excellence Awards 2020 i de tre kategoriene Building Design, Construction og Infrastructure, som igjen er delt inn i de tre kategoriene store, mellomstore og små prosjekter.

Vinnerne offentliggjøres i oktober.