Norconsults landskapsarkitekter har prosjektert utomhusområdet i Magne Furuholmens nyåpnede skulpturpark på Fornebu.

Norconsult prosjekterte Magne Furuholmens skulpturpark

Norconsult var til stede da Dronning Sonja klippet snoren og erklærte den nye skulpturparken til Magne Furuholmen på Fornebu for åpnet. I tre år har landskapsarkitekter fra selskapet jobbet med prosjektering av parkens storslåtte utomhusanlegg.

Skulpturparken, som hadde offisiell åpning 9. juni, er Skandinavias største keramiske kunstverk. Den består av rundt femti keramiske skulpturer i ulike størrelser, og er utført av kunstner Magne Furuholmen. Det er Norconsults landskapsarkitekter som har prosjektert og tegnet både parken og plassen rundt bygningene, som nå huser rundt 3000 arbeidsplasser. Norconsult har også vært inne i prosjektet gjennom flere andre fag.

Har jobbet i tre år
Åpningen av skulpturparken markerer slutten på prosjektet, som har vart i litt over tre år for teamet av landskapsarkitektene fra Norconsult. Kunstelementene er plassert flere steder i parken og er blitt en integrert del av uterommet. Flere av de største kunstelementene står plassert i vannspeil med ulike effekter. I et av vannspeilene har landskapsarkitektene plassert én av de to seks meter høye krukkene som inngår i skulpturparken. Denne har et innfelt keramikkrelieff med en lyrisk tekst på sidene, som vannet sildrer over.

"Imprints"
Både bygg, kunst og mennesker avspeiler seg i vannoverflatene, og gir et vakkert og stadig skiftende uttrykk. Kunsten er av ulik art, men kjennetegnes av at det er hugget, trykket og slått inn bokstaver, som former ord og tekster. Tekstene er utarbeidet av kunstneren selv, og selve parken har treffende nok fått navnet «Imprints».

Ved åpningen ble det trukket paralleller til at keramikken er blant det første håndverket mennesket behersket og begynte å ta i bruk. Keramikken er med på å bryte opp det ellers stramme uttrykket i parken. Det ble også henvist til grekernes gamle søyler og kunst, og til hvordan de holdt bygg oppe. På Fornebuporten derimot, der parken ligger, består de to bygningene av mange utkragninger som ikke holdes oppe av noen søyler. Dette er for øvrig ingeniørkunst som Norconsult står bak.

- Både dronningen, skolebarna som overrakte blomster og resten av publikum så ut til å nyte dagen i parken, med nydelig vær og et fantastisk blomsterspill. Som landskapsarkitekter er vi stolte over å ha fått være en del av prosessen, og vi gleder oss over å se resultatet som nå står ferdig. Parken og plassen er åpnet, og det er på tide å pakke bort tegningene og se fremover mot nye, spennende oppdrag, sier Hilda Øfsthus, seksjonsleder for landskapsarkitektur i Norconsult.

  • Hege Njå Bjørkmann

    EVP Communication and brand

  • Kontakt oss