Slottskadelabre_1

Norconsult til topps i prestisjetung lyskåring

Norconsult vant Norsk Lyspris 2022 for oppdragene Asko Oslofjord og gjenskapelse av historiske slottskandelabre.

Norsk Lyspris ble etablert av Lyskultur helt tilbake i 2001, og har siden den gang befestet seg i bransjen som en høythengende hedersutmerkelse hvor konkurransen er skyhøy.

Norconsult-prosjektet Slottskandelabre, hvor det er blitt gjenskapt to historiske lykter basert på originale foto på Slottsplassen i Oslo, og Asko Oslofjord hvor Norconsult fra forprosjekt til ferdigstillelse jobbet for at bygget og området rundt skal ha kontrollert lys uten lysforurensing, vant hver sin kategori under årets kåring av Norsk Lyspris. Dette var to av totalt 21 nominerte prosjekter og produkter.

– Vi er stolte av vårt lysmiljø i Norconsult og at det blir verdsatt i bransjen. Dette er den høyeste prisen innen lys og belysning i Norge, det er derfor moro å se at Lys i Norconsult gjør det godt over tid, og det viser at det er viktig å ha riktig og god kompetanse inn i oppdragene, sier Henning Vellene, divisjonsdirektør Teknikk og industri i Norconsult.

 

Tett samarbeid

Slottskandelabre gikk til topps i kategorien «Beste spesialdesignet produkt til prosjekt». Prosjektet er unikt i den forstand at man har gjenskapt to historiske lykter basert på originale foto.

Det har vært et tett samarbeid mellom Bymiljøetaten, Det kongelige hoff, Riksantikvaren, Norsk Folkemuseum samt rådgiver og leverandør som har resultert i en meget unik, vakker og tidsriktig belysning på Slottsplassen.

Premisset for lysdesign er knyttet til gjenskapelse av det historiske uttrykket på Slottsplassen. Dette gjelder både for armaturen i seg selv, men også lyset fra armaturen. Belysningsarmaturene er formgitt ut fra historiske foto, lyskildene er for lykten på balustraden valgt for å kunne illudere åpen gassflamme. Foran fasaden til Det kongelige slott er det valgt en tilnærming til gassbrenner som gir noe mer lys. Teknologien er knyttet til sikker tidsfastsettelse basert på fotografiene.

Belysningsnivåene er avstemt mot omgivelsene, hvor man på balustraden ønsker meget avdempet lys på forhøyningen som ligger mellom sottet og i forlengelsen av Karl Johans gate, mens man foran selve slottet ønsket noe høyere belysningsnivå tilpasset fasadebelysningen samt Hans Majestet Kongens Gardes behov.

 

Lys til riktig sted

For Asko Oslofjord, Askos nye plukklager, gikk Norconsult til topps i kategorien «Beste tekniske løsning». Norconsult har fra forprosjekt til ferdigstillelse jobbet systematisk mot å tilfredsstille Breeam-sertifiseringen, og Asko-bygget er Nordens første industribygg som mottar den høyeste sertifiseringen – Outstanding.

I prosjektet er det blitt lagt vekt på lys til riktig sted, med riktig mengde lys og armaturer med god teknologi som gir muligheter for avskjermet og kontrollert lys uten lysforurensning. Selve bygget ligger mørklagt og dempet i omgivelsene samtidig som man har tilstrekkelig lys for de menneskene som har dette som sin arbeidsplass.

VANT PRIS: For Asko Oslofjord, Askos nye plukklager, gikk Norconsult til topps i kategorien «Beste tekniske løsning». Foto: Bård Gudim

Norconsult var i tillegg nominert for prosjektet Avinor remote tower Bodø i samme kategori som Asko Oslofjord, «Beste tekniske løsning».

Dette er verdens største satsing på digitale tårn for styring av flytrafikk i Norge. Over 200 skjermer i et blendingsfritt miljø har krevd mye fokus på detaljer og justeringer. Belysningen består av tre deler; allmennbelysning, veggbelysning og plassbelysning.

NOMINERT: Norconsult-prosjektet Avinor remote tower Bodø i samme kategori som Asko Oslofjord, «Beste tekniske løsning».

Stort lysmiljø

Norconsult har 16 dyktige lysdesignere i Norge som jobber innen blant annet arkitektonisk design, teknisk design, prosjektering, dagslys, utendørs belysning og fasadebelysning.

Rådgiverne har kompetanse og erfaring innen de aller fleste av Norconsults ni markedsområder og kan bistå i alle faser i prosjektet. I dette arbeidet settes bærekraft på dagsorden og Norconsults lysdesignere er opptatt av best mulig bruk av lys uten at dette skal skape lysforurensning.