Dina Eggum fra Norconsult på scenen under Autodesk Rail summit. Foto: Norconsult.

Norconsults nye generasjon presenterte neste generasjons BIM på konferanse i Frankfurt

Autodesk Rail Summit er en årlig konferanse som samler jernbanebransjen i Europa for å dele erfaringer med bruk av BIM. Under årets konferanse ble Norconsult invitert for å holde foredrag og vise frem det nyeste innen spillteknologi.

Dina Eggum er sivilingeniør og jobber i Norconsults jernbaneavdeling. Hun holdt torsdag foredrag om jernbaneprosjektet InterCity Drammen - Kobbervikdalen. Under samme konferanse i 2017 presenterte Norconsult sin plan for prosjektet; Heldigital leveranse og automatisk generering av beskrivelse direkte fra modellene. Nå er Norconsult tilbake for å vise frem resultatet.

– Det er utrolig inspirerende at jeg som bare har jobbet i to år blir invitert til denne konferansen og kan reise ut i Europa for å vise hvordan vi jobber i Norconsult, sier Dina Eggum.

Påvirker hele verdikjeden

Et av de viktigste budskapene til Dina Eggum var «deltaen», dvs. endringene som kreves, mellom den tradisjonelle leveransen og heldigitalt. Det ble under konferansen løftet frem hvor viktig endringsprosessene er, og hvordan rene modell-leveranser påvirker hele verdikjeden. Dataene som produseres skal brukes til bygging, men må også kunne benyttes til bestilling hos leverandører og gå inn i banedata for drift og vedlikehold. Når de tradisjonelle tegningene forsvinner påvirker det mange sluttbrukere, som det er viktig å ha fokus på.

Viser det nyeste innen spillteknologi

BIM-koordinator Steffen Hamborg i Norconsults jernbaneavdeling viste frem det nyeste innen spillteknologi. Norconsult har et samarbeid med NTNU-startupen Ntention, som utvikler teknologen som muliggjør koblingen mellom Manus-hansker og interaktive hender inne i VR-modellen. De interaktive hendene kan plukke opp objekter, åpne skap og navigere brukeren rundt i modellen. I fremvist VR-modell kan man gå rundt i Drammen for å se hvordan det blir med en ny togstasjon. Hamborg viste under konferansen hvordan de nye hanskekontrollene viser utnyttelsen av areal og utforming mange år før ting bygges. Det gjør at løsningene kan optimaliseres basert på sluttbrukerens premisser.

– Dette er veldig spennende. Teknologien eksisterer, og vi må våge å utforske hvilke muligheter som finnes der ute. Norconsult har noen av de mest spennende oppdragene og mest fremoverlente oppdragsgiverne. Dette gir mulighet til å realisere en illustrativ og interaktiv VR-modell. Det er en liten kostnad knyttet til å lage en slik modell sett i forhold til at resultatet er uvurdelig med tanke på den innsikten brukerne får, sier Steffen Hamborg

Standen til Norconsult fikk mye oppmerksomhet og interessen var stor for teknologien i de modellene Norconsult viste frem.