F.v. Alex Lunde, Tor Inge Fredriksen, Egil Hogna, Gunvar Mjølhus og Torbjørn Munkejord Pedersen var noen av de som møttes for å snakke om utviklingspotensialet i Haugesund denne uken

Stort og grønt utviklingspotensiale i Haugesund

Tirsdag møttes konsernsjef Egil Hogna i Norconsult, ordfører Arne-Christian Mohn og industriaktører i Haugesund. Der ble det møte med Haugaland Næringspark og presentasjon av planene for en ny og spennende batterifabrikk.

Grønn satsing

På møtet, som fant sted på Norconsult-kontoret i Haugesund, med batteriaktøren Beyonder og Haugaland Næringspark, fikk Norconsult presentert det enorme utviklingspotensialet for Næringsparken og de teknologisk spennende planene til batteriaktøren Beyonder.

Næringsparkens administrerende direktør, Tiril Fjeld, styrer Norges største næringspark som har over 5 000 dekar ferdig regulert areal. Parken jobber mot store industriaktører, og det er kamp om å få etablere seg der. Parken skal ha en grønn profil, og de ønsker aktører som passer inn i en slik portefølje. Det jobbes blant annet med konsepter rundt sirkulærøkonomi, der man forsøker å matche aktører som kan utnytte hverandres ressurser – eksempelvis overskuddsvarme.

Batteri-investering til 10 milliarder

Den første store aktøren som ønsker å etablere seg i næringsparken er Beyonder, som presenterte planer om batterifabrikk i parken. En pilotfabrikk utenfor Stavanger skal ha en testlinje for produksjon i 2023, og det er erfaringer herfra som danner grunnlag for fabrikken i næringsparken på Gismarvik utenfor Haugesund. Det forventes en årlig produksjon på 10 millioner battericeller per linje når fabrikken er ferdig, og en investering på rundt 10 milliarder. Nå jobber selskapet med emisjon og venter på konsesjon for ytterligere strøm. Battericellene vil være spesialprodukter tilpasset blant annet industrimaskiner og elektriske busser. Produksjonen til Beyonder er unik fordi yteevnen er 10-20 ganger kraftigere enn andre batterier, lader vesentlig raskere og har svært lang levetid.

Norconsult er fra før engasjert av Haugaland Kraft/Fagne for prosjektering av den første transformatorstasjonen som skal skaffe nok strøm til første byggetrinn på Gismarvik. Norconsult er også engasjert i av Freyr ifm. etablering av deres pilotfabrikk og testsenter i Mo i Rana og av Arendal kommune og Morrow ifm. etableringen av batterifabrikk i Sørlandsbyen.

Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund kommune representerer kommunen, som stor eier av næringsparken. Eierne har selv lagt premisser for den grønne profilen til næringsparken. Han fremhevet viktigheten av Norconsults tilstedeværelse som en synlig og viktig kompetansebedrift i Haugesund-regionen.

- Det er utrolig spennende å få bidra med vår kompetanse til grønn industriutvikling i dette området. Dette passer veldig godt med vår ambisjon om å være lengst fremme på samarbeid, digitalisering og bærekraft, sa konsernsjef Egil Hogna.

Tor Inge Fredriksen er leder for Norconsult i Haugesund og Ryfylke, og var vert for møtet med ordfører og industriaktørene.

- Det er mye som skjer i vår region, og veldig mye av det spennende slaget. I disse dager er det gøy å være en kompetansebedrift med lokal tilstedeværelse, og ikke minst at vi får være med på denne reisen. Stadig økende etterspørsel etter vår kompetanse betyr at vi trenger enda flere flinke folk til både eksisterende og kommende prosjekter, sier Tor Inge Fredriksen.

  • Henrik Charlesen

    Senior kommunikasjonsrådgiver

  • Kontakt oss