F.v.: Haakon Fuhre Pettersen, Thomas Angeltveit (Norconsult), Moina Tamuly, Kristoffer Bugge (Norconsult), Håvard Pedersen Brandal

Vil gjøre VR realistisk ved bruk av “egne hender”

Norconsult er ledende på modellbasert gjennomføring og leveranse i bygge- og anleggsnæringen. Det går hånd i hanske med det norske oppstartselskapet Ntention sin visjon om å gjøre menneske-maskin interaksjon naturlig og intuitiv.

For de som er kjent med VR-teknologi (Virtual Reality), bruker man i dag VR-kontroller for å interagere i VR. De fungerer relativt likt som en vanlig spillkonsoll-kontroller, men for å gjøre VR mest mulig behagelig og realistisk trenger man å kunne bruke sine egne hender slik man ville gjort i den virkelige verden. For å kunne bruke hendene normalt i VR-sammenheng, kreves det mye data. En menneskelig finger har opptil tre ledd og de fem knokeleddene kan dessuten bevege seg i flere akser. Teknisk sett finnes det flere løsninger for å spore hvordan hender og fingre beveger seg. Man kan for eksempel benytte seg av videoanalyse. Utfordringen med videoanalyse er at det produserer mye data og er prosessortungt å gjennomføre.

Hansker fulle av teknologi

For Norconsult var det viktig å bygge en effektiv og mobil løsning for VR i bygge- og anleggsprosjekter, som enkelt kan settes opp i kundemøter eller på byggeplassen. Derfor kom Ntention og Norconsult frem til at den beste løsningen ville være å lage hansker som ved hjelp av toppmoderne strekksensorer, IMUer (sensorer som kombinerer akselerometer, magnetometer og gyroskop) og VR-trackere (infrarød lysteknologi som brukes til å estimere posisjon i VR) kunne danne et bilde av hvordan hender og fingre er plassert og beveger seg.

Å vite hvilke teknologier som lar seg sy sammen er noe av Ntention sin spisskompetanse.

– Vi er et softwareselskap som har vært tvunget til å bli gode på hardware fordi vi hele tiden har ligget et lite stykke foran hardwaremarkedet med det vi bygger. Det har gitt oss et verdensomspennende nettverk, og vi vet akkurat hvilke leverandører vi skal ringe når vi får slike utfordringer som Norconsult ga oss i sommer. I denne sammenhengen er det snakk om aktører i Eindhoven i Nederland og på New Zealand, sier Moina Tamuly, Co-CEO og Co-Founder i Ntention.

Samarbeidet med Norconsult var som å få superkrefter

I løpet av noen få uker klarte Ntention å bygge en løsning som har vært under utvikling i fem år, og de gir Norconsult en del av æren for at de klarte å holde høy utviklingshastighet gjennom sommeren.

– Det har vært fantastisk å ha ressursene og kompetansen til Norconsult i ryggen de siste månedene. Det har vært som å plutselig få superkrefter. Vi har fått fantastisk oppfølging og hjelp underveis og den organisatoriske kabalen gjengen her har lagt for oss for å kunne tilrettelegge for utvikling er ubegripelig. Vi dukket opp første dagen og fikk høre at vi bare skulle plukke alt utstyret vi trengte for å bygge produktet vårt, sier Håvard Brandal Pedersen, utvikler i Ntention.

Muligheter i verdensrommet og på byggeplassen

Ntention har hatt en travel sommer. Samtidig som de har samarbeidet med Norconsult har de også gjort et forskningssamarbeid med Nasa partnerne SETI Institute, Mars Institute, Haughton Mars Project og Collins Aerospace.

– Det var gode synergieffekter mellom det vi har forsket på i sommer og samarbeidet med Norconsult. VR-løsningene vi bygget sammen med Norconsult lot oss for eksempel iterere mye raskere på løsningene vi gjorde med HMP og vi fikk gode ressurser, støtte og hjelp underveis hos Norconsult gjennom hele sommeren, sier Tamuly.

Norconsult leter nå etter prosjekter der man kan teste ut teknologien. Innenfor opplæring og vedlikehold er det store muligheter. Det gjelder bare å finne rett prosjekt og kunde som vil være med.