«Kunnskap vokser når den deles» er kjernen i Norconsult-arrangementet Bærekraftsuken 2023, der foredragsholderne består av i hovedsak interne krefter. Vi har også med oss noen gode kunder som vil bidra til denne kunnskapsdelingen. Vi åpner uken med diskusjon om vektlegging av bærekraft i anskaffelser og avslutter med en diskusjon om hvordan vi kan bidra til det grønne skifte med vår kompetanse på våre mer enn 70 kontorer over hele Norge.
Denne uken vil vi dele kunnskap om oppdrag innenfor Bygg og eiendom, Samferdsel, Vann, Industri, Fornybar energi, Samfunn & byutvikling og Innovasjon i Norge, og vi har også med et knippe foredrag fra våre svenske kolleger.
Kunnskap vokser når den deles – skreddersy din bærekraftsuke ut fra dine interesser i påmeldingsløsningen under!
Se opptak av gjennomførte foredrag her
Mandag 24. april
Med visjonen "kunnskap vokser når den deles" har Norconsult en årlige bærekraftsuke for alle som ønsker å løfte sin kompetanse.
Vi starter uken med å belyse hvordan vektlegge bærekraft i tilbud og hvordan vi skal være gode rådgivere for kunder som trenger bistand til sine anskaffelser.
Konsernsjef Egil Hogna vil innlede sammen med Arne Scott før vi har en samtale med viktige kunder om hvordan vi kan sikre at bærekraftig utvikling prioriteres i anskaffelser.
Foredragsholdere
- Egil Hogna
- Gina Ytterborg
- Eli Grimsby
De fleste har i dag bærekraft som et viktig element i strategien. Men hvordan gå fra å ha bærekraftsstrategi til å få bærekraftig strategi? Vi viser vår tanke om prosessen for å få dette til.
Foredragsholder
Maria Olsen Wulff
Den samfunnsmessige betydningen av å etablere industri- og næringsvirksomhet på et sted er stor, både for arbeidsplasser lokalt og for miljø og klima i et globalt perspektiv.
Enhver etablering av industri eller annen type større tiltak krever en arealplan etter plan- og bygningsloven for å kunne realiseres.
I dette innlegget vil vi gå gjennom hva en arealplan er og hvorfor den lovpålagte planprosessen med involvering og samarbeid bidrar til sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft i prosjektene og for samfunnet.
Foredragsholder
Torhild Wiklund
Erfaringer fra store pågående reguleringsplaner har vist hvor viktig det er å ta bærekraft på alvor. Kravene til hva som kan beskrives som bærekraftige utbyggingsløsninger blir stadig høyere, både hos myndighetene og samfunnet som helhet. Både rådgivere, byggherrer og entreprenører er i økende grad klare over hvor viktig det er å tidlig identifisere faktorene, som vil legge føringer for planleggingen og prosjekteringen, f.eks. naturområder og andre verdifulle arealer. Dette gir noen begrensninger, men også store muligheter for å skape gode prosjekter. Tett tverrfaglig samarbeid og god medvirkning og samspill med planmyndighet og sektormyndigheter er viktig i arbeidet med å finne løsninger som både er økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftige.
Foredragsholdere
- Jill H. Sveen
- Elin Riise
Klimat- och kostnadsberäkningar i byggprojekt har många likheter. Exempelvis inleds båda beräkningarna med en sammanställning av ingående materialmängder i byggnaden och därefter kopplas mängderna till prisuppgifter och klimatdata. Genom att analysera både utsläppsminskning och kostnad för olika reduktionsåtgärder kan den mest effektiva lösningen identifieras.
Foredragsholder
Joel Gustafsson
Vaken til en offshore vindpark kan strekke seg over store avstander. Hvordan påvirkes nærliggende vindparker av dette, og hvordan skal en beregne forventet energiproduksjon nå denne påvirkes av naboparkene? Denne problemstillingen vil bli stadig viktigere i årene framover ettersom store clustere av havvindparker er under planlegging.
Foredragsholder
Øyvind Byrkjedal
Utbygging i sårbar og urørt natur er omdiskutert og krever en god og ryddig tilnærming. God rolleforståelse og oppgaveforståelse er nødvendig for å kunne avdekke kundens reelle behov og sikre at de får et grundig gjennomarbeida produkt som står seg godt over tid samtidig som det er et bevisst fokus på kostnader. På denne måten kan kvaliteten for sluttbrukeren heves betydelig, man kan bygge omdømme som en kvalitetsbevisst utbygger som kunder er villig til å betale ekstra for og man sikrer en robust utbygging som hensyntar et bredt spekter av utfordringer i dyrebar natur.
Foredragsholder
Lars Erik Solbraa
Hvordan kan vi gjøre bylogistikken mer bærekraftig enn den er i dag? Våren 2022 ble det gjennomført et fullverdig pilotprosjekt på bynær omlasting fra stor lastebil til lastesykkel i Tønsberg. Prosjektet var et samarbeid mellom Vestfold-Telemark fylkeskommune (VTfk), Frelsesarméen, PostNord og handelstanden gjennom Tønsberglivet. Opphavet til piloten var identifiserte utfordringer fra VTfk sitt arbeid med bylogistikk i Vestfoldbyene. Norconsult bisto med rådgivning i forkant og underveis, samt evaluering i etterkant.
Det ble gjort vurderinger på effekten av tjenesten knyttet til sosiale forhold (byliv og opplevd trygghet), miljømessige forhold (klimautslipp og andre skjulte kostnader), samt økonomiske forhold (drift og drivverdighet). I tillegg fikk piloten en ekstra dimensjon med sosialt entreprenørskap gjennom at Frelsesarméen sto for sisteleddsdistribusjon via sin budtjeneste «De ti bud».
Pilotprosjektet presenteres på Moblitet 2023.
Foredragsholder
Erik Jensen
Nyhetene de siste 10-åra har vært preget av ekstremvær, da spesielt flom og overvann grunnet styrtregn med påfølgende skred, både i Norge og andre steder i verden. Hovedårsaken er menneskelige arealendringer og klimaendringer. For å unngå at vi bygger oss inn i nye problemer og i tillegg kan gjøre gode vurderinger for å løse eksisterende farer i utsatte områder, så er det avgjørende å tenke bærekraft og være innovative i alle våre vurderinger. Naturgrunnlaget lokalt må være førende for all planlegging.
Foredragsholder
Steinar Myrabø
Industriutslippsdirektivet (IED) og vurdering av utslippsgrenser (BAT-AEL) ved direkte og indirekte utslipp. Har Norge kontroll? Hvordan håndterer norges største eksportnæring av næringsmidler de nye kravene om utslippsbegrensninger? Hvilke spinn-off effekter kan bedriftene få ut av dette? Sirkulærøkonomi, Taksonomi, miljøtilpasning for fremtidig gevinst kombinert med inovasjon og læring fra andre bransjer.
Foredragsholder
Anita Nybakk
Hvordan rigger man et prosjekt, slik at man tar beslutninger på riktig tidspunkt, holder oversikt over kostnadsnivå og oppnår høye miljøambisjoner samtidig. Enkle BREEAM-prosesser forenkler hverdagen.
Foredragsholder
Daan Bonstra
Tirsdag 25. april
Overgangen til lavutslippssamfunnet utgjør en betydelig risiko for selskaper, men også store muligheter. Vi presenterer en metode for hvordan vurderingene kan benyttes for strategiske valg.
Foredragsholder
Arvin Fard
Hydrogen og ammoniakk er essensielle energibærere og energikilder i lavutslippssamfunnet. Det er viktig at at karbonavtrykket lavt langs hele verdikjeden (fra produksjon til sluttbruker). Norconsult støtter Aker Horizons med å finne de gode løsningene for å utvikle bærekraftige hydrogen- og ammoniakkprosjekter flere steder i Norge. Vi skal se nærmere på våre samarbeidsprosjekter, samt utfordringer og muligheter i verdikjeden.
Foredragsholdere
- Dejan Doder
- Armand Breuer
AF-gruppen og Norconsult har bistått Nye Veier med utarbeidelse av reguleringsplan og klargjøring før opstart av byggearbeider på vegparsellen E6-Roterud Storhove som går langs Mjøsa fra Gjøvik til Lillehammmer kommune. 24 km ny motorveg skal bygges. Det er søkt å gjenbruke så mye som mulig av eksiterende vegoverbygning langs strekning. Greger og Jon Michael vil fortelle om hvordan en har gått frem for å kunne bruke mer av eksisterende veg, hvilke barrierer som måtte forseres og resultatet av arbeidet så langt.
Foredragsholdere
- Greger Lyngdal Wian
- Jon-Michael Vanebo
På Grønlikaia i Oslo skal det avstengte havnearealet med containere og asfalt byttes ut med yrende byliv, park, boliger og kontorer for å bli Oslos nye bærekraftige fjordbydel! Norconsult vant parallelloppdraget om delområdet Buffersonen og Kongshavn nord på Grønlikaia og skal nå ta del i den videre utviklingen av området sammen med Hav Eiendom og Oslo Havn.
Foredragsholder
Sigrid Urnes
Såväl sulfidjord som cirkulär masshantering är områden där utvecklingen går snabbt framåt. I detta webinar diskuterar vi hur cirkulär masshantering kan utvecklas i detaljplaneprocesser där risk för sulfidjord föreligger. En trovärdig och relevant riskbedömning är grundbulten i cirkulär riskbedömning. Vi kommer att presentera tre områden där vi identifierat stor potential för utveckling av riskbedömning och cirkulär masshantering i detaljplaneprocesser med sulfidjord.
Foredragsholdere
- Ylva Bellander
- Daniel Wahl Edman
Det begynner å bli en jungel av miljøsertifiseringer. Det er ikke noen tvil om at sertifiseringer utgjør en kostnad. Men hva er inntektssiden? Vi viser hvordan inntektssiden kan synliggjøres i det store bildet.
Foredragsholder
Ingve Olai Ulimoen
Den nye naturavtalen gir offensive mål for hvordan naturen skal bevares, men hvordan kan den oversettes til praktisk bruk? Norconsult sine eksperter på naturmangfoldet tar oss med på en reise fra de helt overordnede rammene og inn i den vanlige rådgiverhverdagen. Vi ser på hva som kan være nøkkelen til en arealnøytral framtid, og hvem som må på banen for å få til dette.
Foredragsholder
Torbjørn Kornstad
Hvordan kan EUs taksonomi brukes som hjelpemiddel for å få det totale bildet av "grønne budsjett"? I 2023 må oppdrettsselskapet GriegSeafood forholde seg til nye og strengere utslippskrav gjennom utslippsdirektivet. Vi presenterer metodikken og resultatene som avdekker ulike veivalg for kunden gjennom bruk av EUs taksonomi.
Foredragsholder
Cathrine Kristoffersen
Norconsult samarbeider svært godt med totalentreprenør Entreprenørservice AS. Allerede i tilbudsarbeidet startet vi med å se på tiltak for gjenbruk og klimagassreduksjon, da dette var et av evalueringskriteriene i kontrakten. Vi vil vise eksempler på at et godt og tett samarbeid åpner muligheter for gjenbruk og klimagassreduksjon.
Foredragsholderee
- Andreas Osland Høivik
- Thomas Østerbø
Många inom samhällsbyggnadsbranchen tycker att det är svårt att få grepp om social hållbarhet och förstå dess innebörd och möjligheter. Vi ser baerkraftsuken som ett fantastiskt tillfälle att just lyfta vikten av och förklara vinsterna med att jobba utifrån social hållbarhet i projekt.
Efter ett kort föredrag om vad social hållbarhet är presenterar vi några konkreta exempel och belyser varför det är viktigt att fokusera på social hållbarhet samt vinsterna med de.
Foredragsholdere
- Melanie Hierl
- Anine Rondén
- Nora Harms
Vi produserer biogass, men hva gjør vi med bioresten? Pyrolyse? Erfaringer fra bruk av biokull fra avløpsslam som aktivt kull for vannrensing.
Foredragsholdere
- Frida Celius Kalheim
- Bjarne Paulsrud
Presentasjon av en masteroppgave innen «Eiendomsutvikling og -forvaltning», som ble levert våren 2022. Oppgaven omhandler relevante myndighetskrav knyttet til eksisterende bebyggelse, og hvordan byggherre forholder seg til disse kravene og tilhørende søknadsprosesser.
Foredragsholder
Eivind Huseby
Hvordan skal vi sørge for at vi utvikler en næringspark som har en sirkulær og bærekraftig næringsutvikling? Da må vi være opptatt av helheten og samarbeid mellom alle aktørene i næringsparken. Vi må se på hva vi kan gjøre for å omgjøre overskudd/avdfall fra en industri til noe nyttig for en annen.
I dette foredraget tar vi dere igjennom to eksempler på hvordan vi har gått frem i en mulighetsstudie for å legge til rette for en smart, innovativ og sirkulær næringsutvikling med gjenbruk av overskuddsvarme. Vi deler med dere både bakgrunn, prosess, læring og resultater fra våre oppdrag.
Foredragsholdere
- Jenny Thorrud
- Lars Sigurd Eri
Bærum ressursbank er et prosjekt som jobber for å øke gjenbruk å få bedre resurssutnyttelse av de enorme mengder overskuddmasser som produseres i bygg- og anleggsprosjekter. Nå går prosjektet nasjonalt! Det er opprettet seks regioner der vi skal jobbe for informasjonsutveksling og samarbeid på tvers av prosjekter, byggherer, rådgivere og myndigheter.
Hvordan er veien videre og hva kan det gi av mulighetere for å øke sirkulariteten i massehåndteringen i samferdselsprosjekter?
Ingvild Helland forteller med om dette og hva man gjort av erfaringer og lærdommer så langt.
Foredragsholder
Ingvild Helland
Onsdag 26. april
Våre hverdager er plutselig blitt omringet av ordet ‘’bærekraft’’: sertifiseringer, taksonomien, fleksibilitet og effektivitet. Dette foredraget forklarer rollen til dagslysprosjektering i bærekraftig utvikling av bygg, hvor sirkulær design er et vurderingskriterium for både funksjon, estetikk og miljø. Vi skal se hvilke dagslysteknikker som fungerer bra for å oppnå god score på BREEAM, Taksonomi og Passivhusstandard.
Foredragsholder
Biljana Obradovic
Tvangsarbeid langs leverandørkjeden i solenergibransjen er en alvorlig bekymring for vår industri. Dette er ikke utfordringer som enkeltselskaper kan møte alene og det er derfor viktig med tett samarbeid mellom både bransjeaktører og myndigheter både nasjonalt og internasjonalt for å finne gode løsninger. Solenergiklyngen jobber kontinuerlig med dette, og utfordringene, arbeidet og de potensielle løsningene vil belyses i dette foredraget.
Foredragsholder
Maja Busch Sevaldsen
Industriell processvarme krever mye energi. Hvilke energiformer brukes idag, og hva er mulighetene framover
Foredragsholdere
Bjørn Engvall
Også våre busser skal bli utslippsfrie, og det skal skje raskt. Busser skal skiftes og bussdepoter må bygges om. Mange hansyn må tas ved etablering av bussanlegg for elektriske busser: De må lokaliseres i nærheten av bussenes ruter, anleggene er plasskrevende og effektbehovet er stort. Et komplett bussanlegg med alle funksjoner, vil kreve innsats fra vei- og geo-fag, elektro. og infrastuktur-fag, samt byggtekniske fag for kontorer, verksteder og vaskehaller.
Foredragsholder
Pål Fritsvold
Hvordan kan vi planlegge områder som tilrettelegger for mer fysisk aktivitet og bedre folkehelse? Virker tiltakene som er gjennomført og hvilke tiltak har størst effekt? Nettopp dette har Norconsult undersøkt for Helsedirektoratet og konklusjonene bygger på intervjuer med sentrale fagfolk i tillegg til en litteraturstudie og Norconsults vurderinger.
Foredragsholdere
- Caroline Broberg
- Gunnar Ridderström
Att bygga ledningar för framtidens elnät räcker inte för att uppnå globala hållbarhetsmål. Vi måste även fundera på hur vi bygger dem. Under detta segment diskuterar vi hur vi jobbar med att lyfta in hållbarhetsfrågorna i projekt generellt, och i projektet Horndal specifikt.
Foredragsholdere
- Caroline Hermansson
- Carolin Bangay
Betong er et helt uunnværlig materiale i bygge- og anleggsnæringen, men står bak rundt 6-8% av de globale CO2-utslipp. Sammen med flere utvikler nå Nordic Office of Architecture en betongtype med utslippsreduksjoner opp mot 70 %.
Foredragsholder
Knut Ramstad
Energi Norge måler hvert år hvor langt Norge har kommet med å omstilles til fornybar energi. Kort fortalt går omstillingen riktig vei, men det går altfor sakte. Hvilke områder er vi gode på, og hvor ligger vi etter? Kommer vi i mål med 55 % utslippskutt i 2030
Foredragsholder
Kristian Blindheim
Elektrifisering av både industrien og resten av samfunnet øker belastningen på strømnettet. Hvordan skal bedrifter og industri nå målet om et lavere klimafotavtrykk hvis økt etterspørsel etter elektrisk kraft begrenses av overføringskapasitet i lokale og regionale strømnett? Utfordringer knyttet til kapasiteten i strømnettet og målet om økt elektrifisering er allerede en realitet flere steder i landet. Kan lokal energiproduksjon fra solcelleanlegg være en del av løsningen, og samtidig slå to fluer i én smekk? Og hvilken rolle spiller energilagring opp i det hele?
Foredragsholder
Alexander Bjåen Steen
Flere og flere byggherrer stiller krav til, og ønsker, utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Det er et felt i rask utvikling, hvor det stadig kommer nye tilgjengelige maskiner og batteri-/ladeløsninger. Bruk av elektriske anleggsmaskiner krever tidlige forberedelser og tettere dialog med netteier og entreprenører for å sikre både tilgjengelig kraft og en maskinpark som samsvarer med dette. Foredraget vil gjennomgå disse problemstillingene og bygger på erfaringer fra flere prosjekter hvor Norconsult har jobbet med Utslipspfrie anleggsplasser, blant annet for Nye Veier, Statens Vegvesen, Asker kommune, Bærum kommune og Bussanlegg.
Foredragsholdere
- Tor Mjøs
- Balder Bryn Morsund
Utbyggingsprosjekter må i økende grad forholde seg til kommunens transportmål, men det er ikke alltid helt tydelig hva det innebærer. Norconsult bidrar til å belyse hva som er riktig ambisjonsnivå fra et mobilitetsfaglig ståsted, og gir råd om tiltakspakker, der særlig parkeringsdekning er viktig.
Nullvekstmålet er målet om null vekst i antall kjøretøykilometer innenfor et byområde og er forankret av ni byområder, inkludert Oslo, Bergen og Trondheim. Særlige effektive måter å nå målet på er ved god arealplanlegging og fortetting og offentlige virkemidler som gjør at færre kjører bil.
Foredragsholdere
- Celina Negro
- Marte Mariussen
Solenergi räknas till en av de mest klimatvänliga energikällorna. Men hur löser man energibehovet när solen inte lyser? Med Norconsults patenterade energilagringssystem har det blivit möjligt att lagra solgenererad uppvärmningsenergi under sommarhalvåret för att sedan använda den när den behövs – under vintern. Med ASES kan den genomsnittliga energianvändningen för flerbostadshus på 122 kilowattimmar per kvadratmeter och år för värme och varmvatten sänkas till 14–25 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det ger en energianvändning som blir lägre än för ett passivhus och man behöver inte heller anpassa den arkitektoniska utformningen.
Foredragsholder
Marcus Rydbo
Åpne grunnvarmesystemer benytter oppumpet grunnvann som varmekilde/kjølemedium. Vi viser potensiale av løsningen og hvordan få til god utforming og drift.
Foredragsholder
Lars Aaberg Stenvik
Hvordan kan turbiner drives også ved lav vannføring? Ny teknologi og metoder sikrer bærekraftig utnyttelse av energiressurser. Norconsult og Å energi forteller hvordan dette kan gjøres i praksis.
Foredragsholder
- Line Drange Ruud
- Andre Reynaud
Det snakkes stadig om alle mulighetene knyttet til solenergi, også innen samferdsel, og det dukker stadig opp nye og kreative løsninger som f.eks. solceller integrert i togskinner eller energiproduserende asfalt. Det er tydelig at mulighetene er der, men hva er realistisk gjennomførbart, kan forsvares i et kost-nytte-perspektiv og bidrar til en energiproduksjon som monner? Norconsult jobber på oppdrag for bransjeklyngene Solenergiklyngen, VIA og WoodWorks! Cluster med å utarbeide en rapport som ser på potensialet for utnyttelse av solkraft ifm. samferdselprosjekter i Norge. I dette foredraget vil vi ta en sniktitt på funn og eksempler fra dette arbeidet. Det beslaglegges generelt relativt store arealer og bygges mye infrastruktyr ifm. samferdselsprosjekter, og funn fra dette arbeidet viser at etablering av solkraft på de riktige steden kan gi et vesentlig bidrag til økt energiproduksjon i Norge. Vi tar en titt på konkrete eksempelprosjekter som viser hvordan og når solkraft bør utnyttes ifm. samferdsel.
Foredragsholdere
- Alise Hjellbrekke
- Martin Høydal
Vi hører alle om de utslippsfrie anleggsplassene. Asker kommune utvikler store områder ved Føyka og har stilt krav til utslippene fra anleggsplassen. Her lærer vi hvordan vi kan stille krav, hvilke konsekvenser det har å stille krav, erfaringer fra byggeperioden og ikke minst hvordan vi planlegger prosjektet for at det skal være mulig å oppnå ambisjonene om en stor andel utslippsfrie maskintimer.
Foredragsholdere
- Jan-Roger Selnes
- Amund Berger
Torsdag 27. april
Nome kommune kan potensielt sitte på en gullgruve av det viktige industrimineralet REE. Det er en økende etterspørsel etter dette mineralet fordi REE er essensielt i utviklingen av grønn teknologi, da det brukes for å lage legeringer og elektroniske komponenter. Det viser seg at Fensfeltet i Nome kommune kan være den største forekomsten av den sjeldne jordarten REE i Europa, kanskje også i verden. Så hvordan kan Nome kommune best legge til rette for næring- og samfunnsutvikling omkring denne naturressursen? Et tverrfaglig team fra Norconsult, bidrag fra Innovasjon og ny vekst og Pure Logic, hjalp kommunen med å kartlegge viktige aspekter ved områdetutviklingen gjennom å bruke design tenkning og scenario metodikk. I dette webinaret gir vi dere innblikk i problemstillingen, prosessen og resultatet fra dette oppdraget.
Foredragsholdere
- Chris McCormick
- Arvin Fard
Planlegging av framtidens konstruksjoner, infrastruktur, energiforbruk og energiproduksjon avhenger av hvordan klimaet vil endres fremover i tid. For å ta klimaendringer med i avgjørende beslutninger er det viktig å være klar over usikkerhetene knyttet til klimamodeller og klimaframskrivninger. Dette blir diskutert i dette foredraget, samt at eksempelresultater for regionalt klima vil bli vist.
Foredragsholder
Emilie C. Iversen
Er det slik at all CO2 som fanges bare skal sendes til lagring under havbunnen, eller kan det faktisk brukes til noe?
I dette foredraget vil du få en oversikt over karbonfangst i Norge den dag i dag, og hvordan det kan se ut i fremtiden. Foredaget vil også gå gjennom hvilke muligheter som finnes for CO2 etter den har blitt fanget, både gjennom bruk og lagring.
Foredragsholdere
Thomas Tveit Ulstein
Hvorfor inkluderes ikke utearealene, som vegetasjon og jord, i klimagassregnskapet på samme måte som byggene i et byggeprosjekt? Og hvordan kan dette endres? Dette har landskapsarkitektene Sigrid Bjørgen Kristiane Holter undersøkt i sin prisnominerte masteroppgave, og de presenterer sine beste tips for å redusere klimafotavtrykket til uterommene.
ForedragsholderE
- Sigrid Bjørgen
- Kristiane Holter
Bygg- och anläggningsbranschen står för cirka 20% av Sveriges totala årliga territoriellautsläpp. Branschen har som målsättning att succesisivt minska klimatpåverkan mot halverade utsläpp till 2030 och slutligen nå en klimatneutral värdekedja till år 2045. Detta innebär att samtliga bygg- och anläggningsprojekt aktivt måste arbeta för att minimera klimatpåverkan i så stor utsträckning som möjligt. För att kunna välja de mest klimatsmarta lösningarna måste olika utformningar kunna vägas mot varandra ur ett klimatperspektiv. Det är här utsläppsberäkningar kommer in i bilden, både som hjälpmedel för kvantitativa analyser men även som underlag vid beslutsfattning.
Under hösten 2022/vintern 2023 har klimatberäkningar gjorts i två VA-uppdrag i förprojekteringsskede. I detta tidiga skede är många parametrar fortfarande okända, vilket också innebär att möjligheten att påverka projektets klimatavtryck är som störst här. I uppdragen har vi försökt att balansera hanteringen av flertalet okända variabler men samtidigt skapa goda förutsättningar för att arbeta vidare med minskad klimatpåverkan i alla kommande skeden
Foredragsholder
Olivia Nilsson
Det finnes mange faktorer som bidrar til klimagassutslipp i et VA-prosjekt, og klimagassutslipp får stadig større fokus innenfor denne sektoren. I dette webinaret vil vi ta for oss et av elementene som bidrar til klimagassutslipp; VA-grøften. Norconsult har utarbeidet en kalkulator for gjenbruk av stedlige masser, som kan benyttes til å beregne reduksjon av klimagassutslipp og kostnader. Denne vil presenteres i webinaret. Det vil også vises eksempler på hvordan klimagassberegninger er brukt i et prosjekt for vurdering av forskjellige alternativer for ledningstrase.
Foredragsholdere
- Sigrid Bergseng Lakså
- Ida Fausko Esperø
Hvordan kan man konkretisere bærekraftambisjonene i kommunene, med en helhetlig forståelse for balansen mellom sosial-, miljømessig- og økonomisk bærekraft? Hvilke nøkkeltiltak må gjennomføres, og hva er effektene av dem? Og hvordan kan man stimulere til god strategisk gjennomføringsevne i kommuneplanbestemmelser og kommunens øvrige virkemidler?
Foredragsholder
- Isaak Bashevkin
- Gunnar Ridderström
KONGSBERG har engasjert Norconsult som energi - og bærekraftsrådgiver i forbindelse med KONGSBERGs program for bærekraftige bygg og anlegg. Du vil få lære om hvordan implementere energi - og bærekraftsledelse i en større organisasjon med komplekse og varierende aktiviteter.
Foredragsholdere
- Øystein Halvorsen
- Andreas Nesje Tveita
Klimaendringene er forventet å øke flomrisikoen i fremtiden. Hvilke konsekvenser har dette for samfunnet og samferdselsprosjekter? Hva har flomrisiko å si for anleggene vi bygger, og hva har anleggene vil bygger å si for flomrisiko? Foredraget skal svare på disse spørsmålene og omtaler hvordan man kan håndtere flomrisiko på en bærekraftig måte ved planlegging og prosjektering av infrastruktur.
Foredragsholder
James Lancaster
For å nå klimamålene må alle tenke nytt. Det innebærer for eksempel at man må revurdere materialvalg, valg av rørtyper og grøfteutførelse.
I dette webinaret vil man få oversikt over hvilke alternativer som finnes i dag og i morgen når det gjelder enda mer miljøvennlige rørsystemer av plast samt grøfteutførelse. Dette er et stort tema og foredraget vil presentere ulike muligheter, men ikke gå i dybden.
Foredragsholder
Bård Moen
OBOS har høye ambisjoner for transformasjonen av Rosenholm til en bærekraftig fremtidsrettet bydel. Norconsult er et av fem team som har deltatt i OBOS parallelloppdrag for utviklingen av den nye bydelen. Norconsults forslag bygger på en bærekraftstrategi med sju mål som skal ligge til grunn for utviklingen og sikre både sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Vårt mål for Rosenholm er å legge til rette for en bærekraftig hverdag når livene leves og hverdagen i den nye bydelen. Evalueringen av parallelloppdraget er fortsatt i prosess.
Foredragsholder
Tine Gundersen
Klimaendringer gjør at nedbørsmønstre endrer seg og modellene viser at vi kan som regel forvente mer ekstrem og intens nedbør i Norge i fremtiden. Flomsikring er med på å beskytte eksisterende bebyggelse og samfunnsviktig infrastruktur mot fremtidige flommer, og også sørge for at ny utvikling gjøres innenfor bestemte rammer iht. konsekvens og eksponering for flomskader. Dette foredraget gir en oversikt over flomsikringsgruppen og fagfeltet innenfor Norconsult, hva vi jobber med og hvordan vi knytter oss til temaet rundt klimatilpasning, bærekraft og naturbaserte løsninger.
Foredragsholdere
- Julie Scott-Hansen
- Daniel Fossberg
Nå som verden omstilles til et lav-karbon samfunn og -økonomi, er det et økende behov for batteri. Enkelt sagt når vi ikke klimamålene våre uten batterier. Vi trenger mange av de og de må være laget på en mer bærekraftig måte enn i dag. FREYR har høye ambisjoner på bærekraft og ønsker å gjøre gode valg av materialer, produksjonsmetode, bruk og gjenbruk. Vårt mål er at batterier kan bidra til at de verden når klimamålene uten for stor påvirkning på miljøet, samtidig som det kan bidra til å skaffe nye grønne industriplasser.
Foredragsholder
Frode Hvattum
De offentlige byggherrene innen samferdsel har høye ambisjoner og mål om reduksjon av klimagassutslipp. Hvordan bør vi jobbe med klimagass underveis i et prosjekt for å ha sjans til å oppnå målene? I dette webinaret ser vi på konkrete eksempler på hvordan klimagassberegninger er benyttet som et verktøy og vurderingskriterie i et veiprosjekt.
Foredragsholder
- Ida Fausko Esperø
- Cecilia Håkegård
Hur kan man nyttja kartunderlag och riskhanteringsmetodik för att skapa ett strukturerat och transparent arbetsätt för klimatanpassning? En presentation kring ett utvecklingsprojekt med stöd av Strategifonden för att testa en ny metod för klimatanpassningsarbete med utgångspunkt ifrån länstyrelsens vägledningar. En scenariobaserad klimat- och sårbarhetsanalys.
Foredragsholdere
- Kajsa Jakobsson
- Sonja Sandström
Fredag 28. april
Vi vet vi må ombruke mer. Tekniske komponenter har høyt potensiale for ombruk, men må vurderes nøye med tanke på sikkerhet. Vi viser eksempler på ombruk fra blant annet Kristian August gate 13.
Foredragsholdere
- Arne Pihl Bordi
- Emir Hasanbegovic
Storulykkevirksomheter er pålagt å vurdere risiko for naturfarer for egen virksomhet og hvordan slike forhold kan påvirke risiko for kjemikalieulykker. Eksempler på slike naturfarer er flom, skred, skogbrann og ekstremvær. Norconsult belyser krav til sikkerhet mot naturpåkjenninger i TEK17 og hvordan disse kan ivaretas ved etablering og drift av storulykkevirksomheter.
Foredragsholder
Ann Kristin Årskog Vikhagen
Forblir ambisjoner bare gode intensjoner?
Hvert oppdrag er unikt og vi presenterer ulike verktøy og prinsipper som kan brukes for å gjøre bærekraft til en integrert del av oppdraget.
Vi setter fokus på hva vi må gjøre for å sammen gå fra holdning til handling.
Foredragsholdere
- Léonor Gavel-Solberg
- Guro Thue Unsgård
Samfunnet og fremtiden er preget av stor usikkerhet og forventninger og krav om at mobilitet og transportsystem må bli mer bærekraftig. Transportplanlegging har tradisjonelt sett basert seg på analyser av en sannsynlig fremtid - med variasjoner for eksempel høy eller lav vekst. Med omstillingene verden står overfor er ikke dette lenger tilstrekkelig, og vi trenger supplerende tankesett, metoder og verktøy.
Vi har utviklet fremtidsscenarier som grunnlaget for analyser av hvilke tiltak som bør iverksettes for å oppnå en mest mulig bærekraftig mobilitet i små og mellomstore norske byer og tettsteder med 5 000-100 000 innbyggere frem mot 2050. Det ble i tillegg til scenarioene utarbeidet en arbeidsmodell og et veikart som til sammen beskriver fremsyn og scenarioer kan bli en mer integrert del av transportplanlegging i Statens vegvesen og norske byer framover.
Foredraget vil gjestes av to internasjonale eksperter og vil foregå på engelsk.
Glenn Lyons (UWE Bristol / Mott MacDonald)
Glenn er professor i «Future Mobility» ved UWE Bristol og ansatt i konsulentselskapet Mott MacDonald i UK. Glenn høster internasjonal anerkjennelse for sin ekspertise og erfaring i hvordan å adressere usikkerhet i strategisk planlegging. Han har fått publisert en betydelig mengde akademiske artikler og har vært sterkt involvert i utvikling og anvendelse av fremsyns- og scenariometoder i Storbritannia og internasjonalt. Lyons er en etterspurt fagekspert i podcaster, paneldebatter og seminarer.
Professor Glenn Lyons - UWE Bristol
Charlene Rohr (Mott MacDonald)
Charlene er en svært erfaren forsker og fagekspert med over 30 års erfaring, blant annet fra RAND Corporation, hvor ekspertisen ligger i tverrsnittet mellom forståelse og analyse av reiseatferd, fremtidig reiseetterspørsel, transportpolitikk, transportmodeller, fremsynsmetodikk og scenarieplanlegging. Charlene er en internasjonalt etterspurt foredragsholder.
Charlene Rohr - Technical Director - Mott MacDonald | LinkedIn
Foredragsholdere
- Eivind Jamholt Bæra
- Chris McCormick
Vad gör vi när hållbarhetsfrågan tappas bort i trängseln? Ett: vi måste skapa ett regelverk som är tvingande och sätter hållbarhet som övergripande fråga och något som inte går att välja bort. Två: vi måste våga ifrågasätta befintliga regler. Vi kan inte bara addera nya krav, vi måste också plocka bort. Tre: vi måste införa ekonomiska incitament som hjälper oss att göra mer.
Foredragsholder
Marcus Rydbo
Fra våre 125 kontorsteder over hele Norden skaper vi kundeverdi og samfunnsnytte gjennom over 30 000 oppdrag hvert år. Vi ønsker i dette webinaret synliggjøre hvordan dette enorme kompetansenettverket bidrar til Bærekraft - både sosial, miljømessig og økonomisk. Webinaret streames fra vårt kontor i Askim.
Etter en innledning av Janicke Garmann vår konserndirektør for Bærekraft og Vegard Jacobsen, konserndirektør for Regioner vil vi ha en samtale med gode kunder for å diskutere verdien for dem, for våre medarbeidere og for Norconsult.
Alle er velkomne til å delta!
Spesielt interessant for deg som:
- jobber i Norconsult og ønsker å forstå bedre hvordan vi best mulig kan kundenes utfordringer innen det grønne skiftet gjennom vårt enorme kompetansenettverk og god lokal kunnskap.
- egentlig ønsker å flytte på deg men er usikker om det finnes spennende jobbmuligheter et annet sted.
- ikke nødvendigvis jobber i Norconsult men som ønsker et innblikk i hvordan vi i Norconsult kan løse dine oppgaver innenfor det grønne skiftet.
Foredragsholdere
- Janicke Garmann
- Vegard Jacobsen
- Asle Gudim
Elisabeth Hofgaard Lycke
Leder bærekraftsrapportering og forbedring