Norconsults Janne Walker Ørka, prosjektdirektør bærekraft bygg og eiendom, og Lars Wabakken, seniorrådgiver eiendomsutvikling og forvaltning.

Tiltakene som sikrer et bærekraftig leieforhold

Tøffere miljøkrav til bygg påvirker eiendomsbransjen. – Utleiere og leietakere står ved et veiskille når det gjelder villighet til omstilling, sier Lars Wabakken, seniorrådgiver eiendomsutvikling og forvaltning i Norconsult.

I takt med at bærekraft og miljøvennlighet blir stadig viktigere, øker kravene til leiearealer med høye miljøstandarder. Leietakere etterspør i økende grad bygg med høy energiklasse, og bygg med lav energiklasse mister gradvis sin attraktivitet. Utleiere som ikke er villige til å investere i bærekraftige løsninger, risikerer å stå igjen med tomme lokaler.

– Fremtidens leiemarked vil belønne de som satser på miljøvennlige bygg, sier Lars Wabakken, seniorrådgiver eiendomsutvikling og forvaltning i Norconsult.

Veiskille for eiendomsbransjen

DNB sin kundeundersøkelse 2024 viser at 70 prosent av eiendomsselskapene forventer en grønn rehabiliteringsbølge innen 2030. De som investerer i bærekraft vil lykkes i fremtidens eiendomsmarked.

En viktig faktor er energieffektivisering, som utvilsomt er nødvendig for å møte fremtidens krav. Nesten halvparten av Norges strømforbruk kommer i dag fra bygg, og tall fra Enova viser at over 60 prosent av landets næringsbygg har energimerke D eller lavere, hvorav mange mangler energiattest. Når man vet at det reviderte Bygningsenergi[1]direktivet krever energieffektivisering av de minst effektive byggene, samt at EUs taksonomi skal gi bedre betingelser for energieffektive bygg, så er det tydelig at eiendomsbransjen står ved et veiskille for grønn omstilling.

Leietakeres påvirkningskraft

Miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft er stadig viktigere når leietakere velger næringslokaler. Ved å stille tydelige krav til inneklima og helse, areal-, energi- og ressursbruk, sirkulærøkonomi og miljøsertifiseringer, kan man sikre bærekraftige løsninger som gagner både miljøet, ansatte og kunder.

– Leietakere kan påvirke utleiere til å prioritere bærekraftige løsninger ved å fremheve de økonomiske fordelene, som lavere driftskostnader eller redusert behov for oppussing, sier Janne Walker Ørka, prosjektdirektør bærekraft bygg og eiendom i Norconsult.

Dokumentasjon på disse fordelene vil styrke argumentene for å velge miljøvennlige bygg og gir gjerne lavere kostnader på sikt.

Bærekraft i reforhandling av leieavtaler

  1. Ta initiativ tidlig: Start reforhandling tidlig for å sikre rom for bærekraftige forbedringer som reduserer energiforbruk og forbedrer inneklima.
  2. Energieffektivisering: Foreslå tiltak som varmepumper, energiovervåkning, nye vinduer og fleksible kontorløsninger som reduserer energikostnader og øker trivselen.
  3. Del kostnadene: Fordel investeringskostnadene mellom leietaker og gårdeier, og innarbeid tiltakene i leiekontrakten. De fleste tiltak betaler seg raskt gjennom energibesparelser.
  4. Mål og rapporter: Installer målere for energiforbruk, vann og avfall for å oppfylle krav til bærekraftsrapportering og sikre presis avregning av leietakers bidrag.
  5. Bruk eksperter: Hent inn spesialrådgivere for å identifisere de mest effektive tiltakene og sikre optimal drift over tid.

 

Bærekraft i nye leieforhold

  1. Justér behov: Leietakere bør vurdere arealbehov og prioritere delingsløsninger, redusert parkering, samt mer sykkelparkering og garderober for å fremme bærekraft.
  2. Velg langsiktige leieavtaler: De gir utleiere økonomisk sikkerhet, og gjør det enklere å investere i bærekraftige løsninger.
  3. Helhetlig bærekraft: Fokuser på energieffektivisering, bedre inneklima og sosial bærekraft som skaper verdi utenfor bygget.
  4. Bruk veiledere: Grønn Byggallianses “Veileder for bærekraftige leiearealer” gir leietakere retningslinjer for å etterspørre og dokumentere bærekraftige tiltak.
  5. Still krav til sertifisering: Sikre at bygget møter bærekraftsmålene ved å stille krav til miljøsertifisering og energimerking fra starten av leieforholdet.
  6. Delingsløsninger: Delte fasiliteter reduserer arealbruk, fremmer fellesskap og fremmer bærekraft i næringsbygg.
Atrium i Telegrafen, Kongens gate 21. Foto: Knut Ramstad, Nordic Office of Architechture

Minicase:

Telegrafen: Moderne bærekraft og historiske kvaliteter

Det 100 år gamle praktbygget i Oslo er nylig rehabilitert med fokus på bærekraft. Holdbare materialer som marmor, granitt og tegl er bevart, mens historiske fresker og takmalerier har fått nytt liv. Med BREEAM In-Use og Miljøfyrtårnsertifiseringer stilles høye krav til bærekraftig drift, og bygget har blant annet energieffektiv lys- og varmestyring, avfallssortering og sykkelparkering. Kima var arkitekt for rehabiliteringen, og Norconsult som leietaker har skreddersydd interiøret i egne lokaler med vekt på inneklima, materialbruk og egenutviklet støydemping.

 

Atrium i Telegrafen, Kongens gate 21. Foto: Knut Ramstad, Nordic Office of Architechture

  • Janne Walker Ørka

    Prosjektdirektør

  • Lars Wabakken

    Seniorrådgiver eiendomsutvikling og forvaltning i Norconsult

  • Kontakt oss

    Artikkelen ble opprinnelig publisert som en gjesteartikkel i en publikasjon fra DNB Næringsmegling 19. oktober 2024.