Prosjektet
Førdepakken er et utbyggingsprosjekt som inneholder 20 prioriterte delprosjekter i Førde. Det er et trepartssamarbeid mellom Sunnfjord kommune, Vestland fylkeskommune og Statens vegvesen. Sentrum sør, sammen med E39, er Førdepakken sitt tiltak 14. Prosjektet har lykkes i å etablere ny sykkeltrasé, oppgradere Hafstadvegen fra vei til gate, ruste opp E39, samt å etablere to større torg med sammenhengende bygulv.
Landskapsutformingen har fokusert særlig på tilrettelegging for barn og eldre, gjennom blant annet å bruke byplanlegger Jan Gehl sitt prinsipp om å plassere en benk hver 100 m langs gangstrekningen. Gjennom bevisst bruk av soner, møblering og dekker har prinsippet om universell utforming gjennomsyret alle deler av prosjektet.
For å fremme lokal identitet og særegenhet ble det lagt ned ekstra innsats i byens nye gulv. Åkleteppet har lange kulturhistoriske røtter til området, og tanken om å bruke dette ved rådhuset kom tidlig. Ved å rulle ut åkleteppet på torget ble det skapt et sammenhengende system som torget forholder seg til; der bynaturen tvinger seg gjennom skapes det rifter og hull i teppet.
Hoppesteiner i staudebedene på torget er med på å skape aktivisering og undring hos barna, uten at lekeelementene går på bekostning av utformingen til torget. Disse steinene er gjenbruk av naturstein som var på plassen fra tidligere.
Steinkunsten på torget er laget av kunstner Magnhild Øen Nordahl, og brukes også til barns lek. Steinen kommer fra et steinbrudd på Værlandet i nabokommunen Askvoll.
Optimalisering med fokus på bærekraft, gjennom blant annet å øke andel grønt, redusere fjerning av eksisterende trær, og å bruke kvalitetsmaterialer med lang levetid og lite svinn, har vært sentralt gjennom hele prosjekteringen. Eksisterende underbygning og forsterkningslag langs veien ble brukt om igjen, noe som har gitt en vesentlig reduksjon i til- og borttransport av masser.
Innlegg fra Bærekraftsuka 2023 om dette temaet kan sees her
Det er også etablert nytt lav- og høyspentanlegg, fjernvarmeanlegg og nytt kommunalt VA-nett i sentrum sør.
Prosjektet er gjennomført 100% modellbasert for alle fag og i alle ledd. Norconsult sin skybaserte prosjektplattform ISY Prosjekt er brukt som innsynsløsning med visningsmodell, GIS, saksbehandling og oppfølging av HMS. Samarbeidet mellom totalentreprenør, underentreprenører, rådgiver og byggherre i dette prosjektet, har vært i øverste klasse. Man har lykkes med å gjøre hverandre gode, lykkes med å få til en god lokal gjennomføring og samtidig prosjektering og bygging.
Norconsult har vært prosjekterende for totalentreprenør Entreprenørservice AS. I tillegg til å være prosjekterende for alle fag, har Norconsult også bidratt med støttefunksjoner i deres organisasjon, som blant annet prosjekteringsleder, BIM-ansvarlig og YM-ansvarlig.