Ny energisentral Universitetet i Stavanger

Prosjektering av ny energisentral for Universitetet i Stavanger som bygges av Backe AS for Statsbygg. Sentralen har et varmepumpebasert energisystem med en stor brønnpark. Biogass og elkjel brukes som spisslast.

Prosjektnavn

DEG 14

Kunde

Sig.Halvorsen AS

Sted

Stavanger

Periode

2022 til 2024

Nøkkeltall

  • Total varmeeffekt 6,2 MW hvorav varmepumpe kan levere 2,6 MW
  • Biogasskjeler på 3,2 MW

Den nye energisentralen, som er plassert på UiS campus Ullandhaug skal forsyne hele campusområdet med varme og kjøling. Den består av et varmepumpebasert energisystem med biogasskjeler og elkjeler som spisslast. Dette vil redusere de årlige klimagassutslippene med rundt 80 prosent.

Energisentralen ble bygget av Backe Rogaland AS for Statsbygg.

Norconsults avdeling 305 i Sandvika har stått for den elektromekaniske prosjekteringen av energisentralen med varmepumper, kjeler for biogass og elkjeler. Dette omfattet hele energiproduksjonen, med rørsystemer, brønnpark og fjernvarme- og fjernkjøleledninger i tillegg til VVS for første og andre etasje. Det ble også utført ROS-analyse for maskinrom, lydberegninger og spredningsberegninger for skorstein. Dette ble utført i oppdrag av underentreprenør Sig. Halvorsen.

I tillegg har Norconsult i Stavanger har stått for prosjektering av de fleste byggtekniske fag for totalentreprenør Backe Rogaland AS. Byggets første og andre etasje er dedikert til det tekniske utstyret, mens tredje og fjerde etasje skal brukes til kontor og undervisning.

Anlegget består av to varmepumper på 1 300 kW hver, to stk. 700 kW elkjeler og tre stk. 1 200 kW biogasskjeler. Brønnparken har totalt 122 energibrønner og disse er spredt utover campus. Anlegget er også designet slik at det kan brukes av universitetet til undervisningsformål og forskning. Det er installert ulike type kollektorer i fire av brønnene og det er boret to ekstradype brønner på cirka 650 meter som også skal brukes til forskning.

  • Morten Høigaard

    Gruppeleder Energi og infrastruktur

  • Vidar Havellen

    Fagekspert

  • Ralph Robert Sijstermans

    Prosjektleder Energi og infrastruktur

  • Kontakt oss

    Tverrfaglig samarbeid