Skellefteå Kraft

Skellefteå BECCS

Skellefteå Kraft AB ønsker å fange utslipp av CO₂ fra det biobrenselbaserte kraftvarmeverket på Hedensbyn og transportere det til et permanent lagringssted for å skape en karbonfelle. Norconsult har blitt engasjert for å utføre en FEED-studie for fullskala karbonfangst ved anlegget deres i Skellefteå, Sverige.

Prosjektnavn

Skellefteå BECCS

Kunde

Skellefteå Kraft AB

Sted

Hedensbyn, Sverige

Periode

2023

Nøkkeltall

•    140 000 tonn p/år
•    10 000 m3 lagring
•    CAPEX: 2 300 MNOK

Oppdrag

Norconsult ble engasjert av Skellefteå Kraft AB for å gjennomføre en FEED-studie for ett fullskala anlegg for Bioenergi med Karbonfangst og Lagring (BECCS) ved deres biobrenselbaserte kraftvarmeverk på Hedensbyn.

Formålet med studien var å etablere et grunnleggende design for hele anlegget, fra CO₂-fangst på stedet til eksport ved havneanlegget. I tillegg til det grunnleggende designet hadde FEED-studien som mål å fastsette CAPEX- og OPEX-estimater for hele anlegget.

 

Løsning

Norconsult utviklet et design basert på en Hot Potassium Carbonate (HPC) CO₂-fangstløsning som ble utarbeidet i mulighetsstudiefasen.

Løsningen er sentrert rundt to separate anlegg: fangst og kondisjonering i tilknytning til bioenergianlegget, samt kondensering, rensing og lagring ved en havneinstallasjon. Disse to anleggene er forbundet med en 14km lang rørledning for transport av fanget CO₂.

Norconsult simulerte og designet alle prosess-stadier med særlig fokus på energieffektivitet, lave utslipp og sikkerhet.

Norconsult gjennomførte også en HAZOP-arbeidsprosess sammen med kunden for å ytterligere etablere og opprettholde sikkerheten i det fremtidige anlegget.

Norconsult bidro med alle relevante fagdisipliner i prosjektet.

 

Resultat

FEED-studien etablerte det grunnleggende designet og kostnadsestimatet for fullskalaanlegget. Dette gjør det mulig for Skellefteå Kraft å fatte en endelig investeringsbeslutning og danner grunnlaget for fremtidig detaljprosjektering..

  • Annette Hultin

    Gruppeleder | Prosessindustri

  • Kontakt oss

    Tverrfaglig samarbeid