Sjøen er viktig for oss på mange måter i stor og liten skala – alt fra å være en vesentlig kilde for mat og energi til at vi bruker den til bading og rekreasjon. Derfor er det viktig å ta vare på det marine miljø.
Våre marine ressurser har sterk og bred kompetanse innen:
- Marin naturkartlegging i forbindelse med alt fra enkle tiltak i sjø til kjemisk og økologisk tilstandsvurdering av vannforekomster. Kartlegging av marin natur gjøres i henhold til DN håndbok 19 og Miljødirektoratets instruks. Vannmiljøundersøkelser gjøres i henhold til Veileder 02/2018. Alle tiltak blir også vurdert etter naturmangfoldloven §8-12.
- I forbindelse med utslipp fra industri, kommunale renseanlegg bidrar vi med resipientundersøkelser, tiltaksrettet overvåkning av forurensing og partikkelspredning.
- Vi gjennomfører også miljøteknisk sedimentundersøkelser, hydrografiske målinger og strømmålinger og -modelleringer. Disse undersøkelsene kan bidra til å vurdere partikkeltransport fra tiltak i sjø eller lignende.
Resultatene fra undersøkelsene benyttes til søknad tiltak i sjø etter forurensningsloven og havne- og farvannsloven. I tillegg benyttes resultatene i planprosesser, hvor kravet om konsekvensutredning (KU) kommer inn. Her er det viktig å fa med temaene marint naturmangfold og vannforurensning/vannmiljø.
Videre er vi involvert i tidligfaser sammen med arkitektene og utvikler konseptløsninger for naturrestaurering/biologisk mangfold i nye utbyggingsprosjekter. Vi kjører også større, årlige overvåkningsprosjekter for Miljødirektoratet som Økokyst Skagerak.
Bente Breyholtz
Gruppeleder marint miljø
Vegard Kvisle
Avdelingsleder Miljø