Oppdraget
Etablering av dyp byggegrop i leirmasser flere meter under grunnvannstand satte krav til avbøtende hydrogeologiske tiltak. Tiltakene var nødvendig for å redusere innlekkasjer av grunnvann til byggegrop med mulige påfølgende konsolideringssetninger på sykehusbygg og boliger i nærheten. Setningssensitive leirmasser vil kunne sette seg betydelig hvis det er store grunnvannslekkasjer til byggegrop.
Løsningen
Infiltrasjonsbrønner og poretrykksmålere ble etablert rundt hele byggegropen og setningsbolter ble plassert på alle omliggende bygg. Overvåkning av infiltrasjonsbrønner (infiltrasjonstrykk og vannmengde), poretrykk og evt. setninger ble utført ved hjelp av webbaserte systemer. Dette ga god kontroll og hjalp hydrogeologene til å kunne styre tiltak som infiltrasjonsbrønner og evt. supplerende tettetiltak.
Avbøtende tiltak som ble prosjektert og implementert var injeksjonsskjerm i berg, vanntett spunt og bruk av infiltrasjonsbrønner i anleggsperioden. Injeksjonsskjerm i berg var viktig fordi byggegropen stedvis ble sprengt ned i vannførende berg.
Spunten rundt byggegropen ble boret ned i berget for å unngå innlekkasjer i overgangen mellom løsmasser og berg. Infiltrasjonsbrønner ble satt i drift idet gravenivå gikk under grunnvannsnivå og ble avsluttet etter at byggegrop var fylt igjen og grunnvannsnivå var tilbake til opprinnelig nivå
3D modeller var sentrale for visualisering og utarbeidelse av gode tverrfaglige løsninger.
Spesielt viktig for hydrogeologi var etablering av godt geofaglig samarbeid på tvers av geofagene (hydrogeologi, geoteknikk, ingeniørgeologi).
Se også hvordan vi bistår Helse Sør-Øst RHF og Sykehusbygg HF med nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet i Oslo.