Stone trail in forest
Foto: Thor Brødreskift

Tursti Oppstemten

Den steinsatte trappestien til Ulriken tåler stor bruk og bevarer naturlandskapet. Den håndterer trafikk og overvann for å unngå erosjon. Stien er populær og gir stor helsegevinst. Arbeidet ble utført med skånsomme metoder og lokale materialer.

Prosjektnavn

Tursti Oppstemten

Kunde

Bergen skog og træplantningsselskap

Sted

Bergen

Periode

2025 til 2020

Nøkkeltall

  • Størrelse: Skotsbergkleiven 300 lm, Oppstemten 750 lm
  • Byggekostnad: 20 MNOK inkl. mva
  • Honorar landskap: 0,1 MNOK og mange dugnadstimer sponset av Norconsult

Det var lenge et ønske å anlegge en steinsatt trappesti til Ulriken etter samme prinsipp som Stolzekleiven i Sandviken. Den gamle stien var i dårlig forfatning og traseen ble verre år for år ettersom stiforløpet ble erodert av tråkk og av vannet som fant veien i samme trase.  I anledning Bergens Skog- og Træplantingsselskap sitt 150 års jubileum bestemte de seg for å bygge trappesti til Ulriken. Skog og treplantningsselskapet. Finansieringen av prosjektet er tenkt som et spleiselag blant byens innbyggere, næringsdrivende, samt Spillemidler og midler fra veldedige stiftelser

Den nye trappestien leder gangtrafikken slik at flere turgåere kan komme seg opp på Bergens ‘nasjonalfjell’ uten at naturlandskapet blir ytterligere forringet av slitasje. Stien skal bli så god å gå i at flest mulige grupper klarer turen, slik vil helsegevinsten også bli stor. Og det har vi klart, nærmere 500.000 har gått turen opp trappene til Ulriken hvert år siden anleggelsen i 2018. 

I luftlinje vil hele den planlagte stien 750 meter lang med en høydeforskjell på 290 m. Stien er bygget i 2 – 2,5 meters bredde, for å gi plass for møtende trafikk opp og ned, og for å unngå at det blir tråkk og slitasje i terrenget utenom steinsettingen. Stien er steinsatt sett hele vegen for å kunne tåle stor bruk og slitasje over tid. Vann er en stor utfordring i Bergen, og ikke minst på Ulriken, det har derfor vært viktig å få kontroll på overvannet uten å endre på de markerte vannveiene. Klopper og oppmuring av bekkeløp gir vannet større fart, det må derfor legges opp til fordrøyningsbasseng underveis. Vannet føres ut i eksisterende bekkeløp flere steder i traseen. Det er spådd mer vann i fremtiden, og alle bekkefar og klopper er dimensjonert etter dette, med større kapasitet enn i dag.

Fordi denne fjellsiden av Ulriken består av store mengder løse stein i ur og røys, var det ikke behov for innkjøp av stein fra andre steder. . Det er Geirr Vetti og Nepalesiske sherpaer som har utført arbeidet, disse er eksperter på stein og kan lese steinen og bruken av den – slik våre forfedre kunne. Steinen er slingset ned og inn på stiforløpet med hjemmelagde plankerenner. Tiltaket er veldig skånsomt, ingen maskiner og bare lokale byggematerialer. Til sist er det lagt tilbake vegetasjonsmatter fra omkringliggende naturområder på sideterreng og sår i landskapet. Da trappen ble åpnet av statsminister Erna Solberg 18. september 2018, kl 18 – var trappen allerede blir en del av fjellsiden som om den alltid hadde vært der.

Den siste traseen fra Ulriksbanen og opp til stisystemet som leder til Oppstemten ble bygget i 2021.  Denne stien er bratt og går gjennom et naturskjønt område med åpen løvskog, fossefall og et flatere område med bekk og kulper. Stien forserer også en spennende jerntrapp, bygget på midten av 1900. Oppe i skogen ligger en bålplass med sittestokker og vakker utsikt over Bergensdalen. Plassen er jevnlig brukt av barnehager i området. Stitraseen bærer preg av slitasje og erosjon og fungerte som bekkeløp ved mye regn. Stien var enkelte steder så bratt at den var vanskelig å forsere for de som ikke er fjellvant. På de flatere partiene var den gjørmete og opptråkket. Løsningen ble en liten utgave av Oppstemten, også kalt Nedstemten. På de bratteste partiene ble det steintrapper av innkjøpt stein, etter sherpa-metoden. Den gamle jerntrappen ble restaurert og det er bygget en til av tilsvarende type. Trappen er vanskelig for firbeinte, derfor er det laget en vofsesti på en oppmurt kant på utsiden av trappen.

Ved fossen er terrenget ordnet slik at en kan gå bort å se på vannet. Det er tynnet i skogen for å gi bedre utsikt og luft rundt fossen. Oppe på flaten i skogen, der bekken danner en liten kulp, er det murt opp en liten demning for å holde igjen vann til en liten dam for barns lek. Der stien krysser bekken, litt ovenfor dammen, er det bygget en trebro.  oPPstemten er blitt en suksess, et prosjekt for folkeglede og folkehelse og en stor attraksjon for byen. Med Skotbergkleiven i tillegg blir ruten til Ulriken komplett.

  • Anne Kristin Irgens

    Landskapsarkitekt MNLA, fagekspert

  • Kontakt oss

    Tverrfaglig samarbeid