DEG 14 er et ikonisk kontorbygg i Barcode-rekken i Oslo. Bygget er ca 14.700 m2 fordelt på 15 etasjer, det ble utviklet av OSU og tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og stod ferdig i 2013.
Braathen Eiendom besluttet i samarbeid med hovedleietaker Deloitte å fornye bygget for å ivareta endrede behov. Prosjektet startet i 2022, og bærekraft og energieffektivitet var blant fokusområdene. Oppdragsgiveren hadde en tydelig strategi for å redusere klimautslipp og oppnå bærekraftsmål. Grape Architects ble valgt som arkitekt og interiørarkitekt, Hande AS som hovedentreprenør.
Rehabiliteringen skulle foregå mens bygget var i full drift, med oppgradering av interiøret samtidig. Prosjektet ble delt inn i fire faser, der tre etasjer ble tatt om gangen, noe som stilte store krav til effektivitet og fremdrift.
En av de mest innovative aspektene ved prosjektet var tilnærmingen til belysningsløsninger. I stedet for å bytte ut armaturene i sin helhet, ble det valgt en mer miljøvennlig løsning der eksisterende armaturer ble beholdt, mens innmaten ble oppgradert.
Ved å oppgradere teknologien i de eksisterende armaturene ble bærekraft og effektiv modernisering forent. Gamle armaturer fikk nytt liv, og resultatet var både energibesparelser og forbedret lyskomfort uten å måtte erstatte hele enheten. Dette gjorde at prosjektets hovedkonsept ble en kombinasjon av bærekraft og gjenbruk.
Der det var mulig, ble gjenbruk prioritert, og nye armaturer skulle være reparerbare og gjenbrukbare uten å gå på bekostning av kvaliteten. Oppgradering til DALI-styring ble inkludert for å øke energieffektiviteten og gi fleksibilitet i bruken av lokalene.
En grundig kartlegging av lysanlegget i bygget ble gjennomført for å identifisere hvilke elementer som kunne bevares. Gjenbruk av store deler av det eksisterende anlegget var avgjørende for å forsvare kostnadene. Målet var ikke å erstatte med LED-lysrør eller retrofit, men å gi de gjenbrukte armaturene ny elektronikk og garantier som tilsvarte nye armaturer.
Byggets eksisterende belysningssystem fra 2013 var en blanding av første generasjons LED og T5-lysrør. Før oppstart ble alle tidligere involverte leverandører konsultert. VI landet på en kombinasjon av gjenbruk, resirkulering og nytt.
Helhetlig lyskonseptet gjør at bygget fungerer godt med nye og ombruks- armaturer kombinert. Led-striper videreført rundt faste installasjoner, mens det i åpne soner er valgt et generelt skinne-prinsipp der armatur kan tilpasses møblering og omrokeres ved behov.
Resultatet av prosjektet var ikke bare en betydelig reduksjon i miljøpåvirkning, men også en vellykket kombinasjon av estetikk, funksjonalitet og bærekraft. DEG 14-prosjektet viser hvordan innovative belysningsløsninger kan spille en sentral rolle i å nå bærekraftige mål, og vi er stolte av å ha bidratt til dette banebrytende prosjektet, som ble gjennomført med stor involvering fra alle aktører.
Ida Forde
Seniorrådgiver lysdesign
Heidi Skogstad Messiha
Gruppeleder lysdesign