Rehabilitering av Nesjødammen

Nesjødammen blir i perioden 2021-2025 rehabilitert for å tilfredsstille gjeldende krav til damsikkerhet. Den 1 kilometer lange dammen har fått en ny erosjonssikring på vannsiden. I tillegg er det blitt boret og sprengt en ny tappetunnel under dammen.

Prosjektnavn

Rehabilitering av Nesjødammen

Kunde

Statkraft Energi AS

Sted

Tydal kommune, Trøndelag fylke

Periode

2021 til 2025

Nøkkeltall

  • Anlegget ble bygget i 1970

  • Damanlegget er plassert i bruddkonsekvensklasse 4 (høyeste/strengeste klasse)

  • 1050 meter lang steinfyllingsdam med morenekjerne

  • Prognose/budsjett: ca 32 MNOK

Oppdrag

Nesjødammen ble bygget i 1970, i Tydal kommune i Trøndelag. Dammen har bruddkonsekvensklasse 4, som er det høyeste konsekvensklassen. Dammen tilfredsstilte ikke nye krav i damsikkerhetsforskriften med tilhørende retningslinjer og veiledere. Oppdragsgiveren Statkraft Energi AS ble derfor pålagt å gjennomføre en rehabilitering av damanlegget.

Oppdraget har for Norconsult sin del omfattet alle faser fra forprosjekt til stedlig kontroll og oppfølging i byggetid. I 2025 gjenstår kun arbeider med tilbakeføring av terreng og overlevering av anlegget til oppdragsgiver.

 

Løsning

Rehabiliteringen omfatter i hovedsak etablering av et nytt skrånings- og kronevern på oppstrøms side av dammen, inkludert drift av steinbrudd, heving av morenekjernen, samt boring og sprenging av en ny tappetunnel under dammen.


Gjennom hele prosjektet har det vært et stort fokus på HMS. Det er blant annet etablert varslingskanaler hvor en enkelt kan legge inn både positive og negative observasjoner. Videre blir det gjennomført ukentlige vernerunder hvor både prosjektledelsen og fagarbeidere vurderer aktuelle risikomomenter for pågående arbeider.
Et annet fokusområde har vært å bevare et godt arbeidsmiljø for alle på anleggsplassen. For å unngå konflikter har det blant annet blitt gjennomført møter hvor formålet har vært å avklare forventninger til gjennomføringen og sluttresultatet til arbeidene. Både fagarbeidere, prosjektledelse og Norconsult har deltatt på disse gjennomgangene.
Underveis i prosjektet byttet Norconsult oppdragsleder, og en yngre medarbeider fikk muligheten til å ivareta denne rollen frem til avslutning av oppdraget.


Norconsult har også hatt flere yngre medarbeidere som har innehatt rollen som stedlig kontrollør. Stedlig damkontroll innebærer å kontrollere at arbeidene blir utført i henhold til arbeidsgrunnlaget. I rollen som kontrollør har man daglig interaksjon med maskinførere og betongarbeidere. Dette kan være krevende for en yngre medarbeider, da beslutninger man tar ofte kan påvirke både økonomi og fremdrift til entreprenørene.

Dialogen i prosjektet har imidlertid stort sett fungert godt, men i tilfeller der det har oppstått uenigheter om utført arbeid er godt nok, har de yngre medarbeiderne fått støttet seg på fagansvarlige og mer erfarne kollegaer. 

 

Resultat

De som har vært involvert i dette oppdraget opplever at både det interne samarbeidet i Norconsult, samt samarbeid med oppdragsgiver og entreprenør har fungert godt, noe som en stødig og lærevillig ung oppdragsleder i stor grad har bidratt til.
Rehabilitering av Nesjødammen er et viktig bidrag til fortsatt å sikre produksjon av fornybar og regulerbar vannkraft i tiden fremover.

  • Malin Fossum Asbølmo

    Rådgiver Dam og Vassdrag

  • Egil Andreas Vartdal

    Fagspesialist fyllingsdammer

  • Anders Søreide

    Avdelingsleder Dam og Vassdrag

  • Kontakt oss

    Tverrfaglig samarbeid