Oppdraget
Norconsult, engasjert som RIV og RIBfy sammen med NCC, Oslobygg KF, Nuno Arkitektur, øvrige rådgivere og entreprenører startet mai 2022 i samspill med for å utvikle prosjektet. Det ledet til et godt planlagt prosjekt, og arbeidet startet i 2024 med å bygge et helhetlig og moderne badeanlegg til Oslos befolkning. - Dette er et badeanlegg som vil heve kvaliteten og kapasiteten på badetilbudet i Oslo, og vil gi gode muligheter for svømmeopplæring, trening, konkurranser og lek.
Oslobygg som en stor byggherre hadde klare ønsker om hva badet skulle inneholde av aktiviteter og type bassenger:
-
25 meters basseng med 8 baner og startpaller,
-
Varmt opplæringsbasseng
-
Familiebasseng
-
Barnebasseng
-
Stupebasseng med stupebrett på 3m høyde
-
Boblebad, varmkulp, kaldkulp, badstuer og aktivitetsrom for trening.
-
Utover badeaktivitet kan publikum benytte seg av sosialt rom, styrke- og aktivitetsrom, samt kafévirksomhet med både våt og tørr sone. Det er kontorfasiliteter for ansatte i bygget.
Ved utbyggingen og videre drift er det lagt vekt på gode miljø og energiløsninger. Anleggsplassen ble planlagt for å kunne være mest mulig fossilfri. Spylevannsgjenvinning for effektivt vannforbruk som behandler bassengvannet og gjenbrukes igjen tilbake i basseng. Gråvannsgjenvinner som benytter seg av varmt tappevann som kommer fra dusjanlegget og behandles via en varmepumpe. Stort areal med solceller på tak i kombinasjon med grønne tak for håndtering av store nedbørsmengder. Kjølemaskin med propan som kuldemedie med lav GWP.
Løsningen
Prosjektet ble utstyrt med 3 aggregater som dekker våt sone og 6 aggregater som dekker primært områder med lavere korrosjonsfare. Egne systemer for utlufting av spyle-, rentvanns- og gråvannstanker med bruk av plastkanaler og plastvifter grunnet høy korrosjonsfare.
Det er lagt stor vekt på løsninger for et badeanlegg som skal driftes i mange år og det ble lagt stort fokus på riktig materialbruk i forhold til korrosjonsfarer. Trykksetting av tilstøtende arealer for å redusere fare for kortslutning mellom våte og tørre soner. Ventilasjon i våt sone primært langs store glassfasader med frisk, tørr luft med sentrale avtrekk.
Det er totalt 8 bassenger som er skilt ut som egne systemer med tilhørende påfylling og oppvarming via varmeanlegget. Kaldkulp dekkes av kjøleanlegg. Oppvarmingen ellers i bygget dekkes av gulvvarme i kombinasjon med radiatorer. Gråvannsgjenvinner som utnytter varme fra brukt dusjvann dekker store deler av behovet for oppvarming via 8000 liter med akkumulering og ettervarming fra fjernvarme levert av Celsio. Bygget er sprinklet etter NS-EN 12845.
Resultatet
Resultatet av prosjektet er et badeanlegg som ikke bare er tilgjengelig for folk på Stovner, men hele Oslo skal kunne benytte seg av dette tilbudet. Anlegget er enkelt og drifte og har gode, bærekraftige og varige løsninger som gir stabil og enkel drift for alle ansatte på Stovner Bad.
Prosjektet bærer preg av et godt samarbeid mellom alle yrkesgrupper helt fra samspill til ferdig bygg som vil gi alle brukerne et godt badeanlegg å benytte seg av i lang tid fremover.