For å tilpasse oss klimaendringene må vi se helhetlig på hvordan vannet beveger seg og håndteres, fra vassdrag til bekk, fra kommuneplanens samfunnsdel og arealdel til plan- og byggesak, og fra nedbørfelt til den enkelte tomt. Klimatilpasning betyr ikke bare å forsøke å bygge oss ut av effektene av klimaendringer, men også finne riktig balanse mellom risikoen vi er villig til å akseptere og kostnader for utbedringstiltak. Det handler også om å se de blå strukturene av vann på overflaten som en ressurs, og finne nye måter å avlaste et ofte aldrende og underdimensjonert ledningsnett.
Vår ekspertise innenfor overvann og flom omfatter alle relevante fagområder som hydrologi, hydrogeologi, miljø, biologi/økologi, geoteknikk, landskapsutforming og kommunalteknikk. Vi kan bistå i alle planfaser, fra temaplaner og skybruddsplaner for kommuner, arealplanlegging og regulering til rådgivning og prosjektering i store samferdselsprosjekter og byutviklingsprosjekter med urban flomhåndtering.
Stadig flere vil benytte vann som et aktivt element i landskapsutforming, blant annet ved opparbeidelse av tomter, fornyelse av byrom, oppgradering av grøntdrag og ved prosjektering av veianlegg. Vårt fagmiljø har ekspertise knyttet til flomkartlegging, flomsikring, gjenåpning av lukkede bekkeløp, etablering av åpne blågrønne overvannsløsninger, urbane flomveier, flerbruksarealer, rensedammer for forurenset overvann og reduksjon av fremmedvann i ledningsnettet. Vi bistår med hydrologiske vurderinger og beregninger, hydraulisk modellering, og koordinerer andre relevante fag for å ivareta både vannmengder og vannkvalitet, over og under bakken.
Håkon Reksten
Avdelingsleder Vann - Byutvikling, bygg og eiendom
Mari Sjaastad
Gruppeleder
Sindre Worren
Gruppeleder
Kontakt oss
Prosjekter innen Overvann og flom
Stabekkvassdraget – Kartlegging av flomveier
Stabekkvassdraget, eller Stabekken, drenerer områdene fra Øvrevoll via Jarmyra og ned til Holtekilen i Bærum utenfor Oslo. Ekstreme nedbørhendelser de senere årene, og da særlig flommen i august 2016, har satt fokus på flomutsatte områder i Bærum, og kommunen ønsket på denne bakgrunnen en kartlegging av flomveier i Stabekkvassdraget. Norconsult bisto kommunen med denne flomkartleggingen.
Klimatilpasset ROS-analyse av kommunalt overvannsnett med påfølgende kost/nytte-analyse
Norconsult har bistått Asker kommune i gjennomføring av risiko- og sårbarhetsanalyse for overvannshåndteringen i kommunen med søkelys på klima og klimaendringer. ROS-analysen tok utgangspunkt i overvann på overflaten, forutsatt at ledningsnett og øvrig overvannsinfrastruktur er overbelastet ved de regnflommene hvor skadepotensialet er stort. Utgangpunktet for identifisering av hendelser for overvannshåndteringen ble knyttet opp mot vannveiene i kommunen og en sonevis/nedbørfeltvis klassifisering av sårbarheten til de ulike bekkefeltene.