Kommunenes rolle i å nå FNs ærekraftsmål for 2030 er avgjørende. Norconsult har samarbeidet med nesten alle norske kommuner og har inngående erfaring med deres utfordringer i å innfri FNs bærekraftsmål. Dette gir oss en unik forståelse for hvordan kommuner kan integrere bærekraftsmålene i både strategisk planlegging og praktisk gjennomføring.
Arbeidsseminaret om bærekraft er utviklet for kommunenes administrasjon og ledelse. Seminaret gir deltakerne verktøy og innsikt i hvordan de kan jobbe mer målrettet med bærekraftsmålene, samtidig som de effektiviserer kommunens drift og bidrar til å nå klimamålene innen 2030. Seminaret er interaktivt og legger opp til gruppediskusjoner og samarbeid for å sikre at hver deltaker får praktisk erfaring og kan anvende kunnskapen i sin egen kommune.
I seminaret fokuserer vi på den triple bunnlinjen, som handler om å balansere tre bærekraftige dimensjoner: økonomisk lønnsomhet, miljøansvar og sosial bærekraft. Dette er avgjørende for kommuner som ønsker å gjøre bærekraftsmålene til en realitet i sitt daglige arbeid.
Hva lærer du i seminaret?
Seminaret gir innsikt i hvordan kommuner kan jobbe helhetlig med bærekraftsmålene gjennom den triple bunnlinjen. Deltakerne vil jobbe med praktiske caseoppgaver som er tilpasset kommunens spesifikke behov og utfordringer.
Eksempler på temaer vi vil jobbe med i seminaret:
-
Økonomisk lønnsomhet gjennom energieffektivisering: Hvordan kan kommunen redusere kostnader ved å implementere målrettede ENØK-tiltak som også bidrar til redusert energiforbruk?
-
Miljøansvar og tverrsektorielt samarbeid: Hvordan kan ulike sektorer i kommunen samarbeide for å redusere karbonutslipp og oppnå klimamålene gjennom konkrete tiltak?
-
Sosial bærekraft gjennom bærekraftige løsninger: Eksempler fra andre kommuner som har lykkes med å implementere løsninger som både forbedrer innbyggernes livskvalitet og reduserer miljøpåvirkningen.
Hvem seminaret passer for
Arbeidsseminaret om bærekraft er tilpasset små og mellomstore grupper av kommunalt ansatte som jobber med ledelse og administrasjon. Seminaret kan gjennomføres for rene ledergrupper eller for blandede grupper med en kombinasjon av ledere og rådgivere, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig for kommunen. Deltakerne kan være nøkkelpersoner med ansvar for å planlegge og/eller implementere bærekraftstiltak i kommunens daglige drift, utvikling og strategiske beslutningsprosesser.
Typiske roller som vil ha nytte av seminaret inkluderer:
-
Kommunedirektør
-
Kommunalsjef (alle områder)
-
Virksomhetsleder (alle områder)
-
Klimarådgiver eller miljøkoordinator
-
Mobilitetsrådgiver eller byplanlegger
-
Innovasjonsrådgiver eller strategisk rådgiver
-
HR- og organisasjonsutviklingsansvarlige
-
Prosjektledere
-
Plan- og byggesaksbehandlere
-
Innkjøpsansvarlige
Seminaret er fleksibelt og kan tilpasses kommunens spesifikke behov og deltakernes erfaring og ansvarsnivå.
"Workshopen ga meg meir innsikt i kva dei ulike berekraftmåla betyr og kor viktige dei blir innan all kommunal planlegging og tenesteproduksjon framover. Det er avgjerande for å lukkast med å ta vare på verda at me saman klarer å skape forankring og forståing av berekraftsmåla både blant tilsette, politikarar og resten av innbyggjarane i kommunen. Dersom alle kommunar, og alle land gjer sin del av arbeidet, og i tillegg samarbeider, vil me til slutt nå måla og sikre framtida for oss sjølve og komande generasjonar."Geir Svendsen,
Konstituert kommunedirektør, Vik kommune
"Vi har veldig nøgde med berekraftworkshopen. Den har gjeve deltakarane meir kunnskap, inspirasjon, betre forståing og ikkje minst motivasjon til å jobba med klima, miljø, berekraft og endringar i organisasjonen. Workshopen har også gjort oss meir bevisste på kor viktig berekraftsarbeidet blir i all kommunal planlegging og tenesteproduksjon framover, og at det er avgjerande at vi samarbeider om måla."Karen Weichert ,
Areal- og samfunnsplanleggjar, Vik kommune
Aktuelle seminarledere
Gunnar Ridderström
Utdannet sivilarkitekt med doktorgrad fra NMBU om hvordan helsespørsmål har påvirket norsk byplanlegging. Ansatt som fagekspert i Norconsult og 1. amanuensis ved Institutt for by- og regional planlegging ved NMBU i en 20 % stilling. Han har utviklet og hatt det faglige ansvaret for gjennomføring av etter og videreutdanningskurs for Senter for etter- og videreutdanning ved NMBU.
Ineke de Rezende, Bærekraftleder i Norconsult Haugesund
Utvikler og foreleser i studier innen bærekraft på Høgskulen på Vestlandet. Initiativtaker til den årlige Bærekraftdagen i Haugesund. Leder i Næringsforeningen Haugalandets ressursgruppe «Grønn lønnsomhet». Har lang erfaring som leder og bidratt til at over 50 virksomheter har utarbeidet strategier for bærekraft.
Gard Jenssen, Fagspesialist, Bærekraftige og smarte byer og lokalsamfunn
Leder Standard Norges komité Bærekraftige byer og lokalsamfunn og ekspert på bærekraftsmåling. Tidligere seniorrådgiver i Kommunal- og distriktsdepartementet, gründer av Smarte Byer Norge og programleder Smart Fredrikstad i Fredrikstad kommune. Leder programmet for Bærekraft i kommunene i Norconsult.
Praktisk informasjon
-
Seminaret tilbys både digitalt og fysisk, og kan tilpasses den enkelte kommunes behov.
-
Priser starter på kr. 20.000, avhengig av format og tilpasningsbehov.
-
For mer informasjon om kurset, inkludert hvordan det kan tilpasses din kommunes spesifikke behov, ta kontakt med seminaransvarlig Gunnar Ridderström nedenfor.
Gunnar Ridderström
Fagekspert Byutvikling