Norske kommuner har en unik posisjon når det gjelder å fremme bærekraftig utvikling, både gjennom politiske prioriteringer og konkrete tiltak som påvirker dagliglivet til innbyggerne. Samtidig møter kommunene stadig økende krav fra innbyggere, nasjonale myndigheter og internasjonale avtaler om å bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål. For å lykkes med dette må de ta informerte valg basert på god kunnskap, erfaring og tilgang til de riktige verktøyene.
Etter kommunal- og fylkestingsvalget i 2023 er omtrent halvparten av de folkevalgte i norske kommuner nye i sine verv. Mange politikere har begrenset erfaring med FNs bærekraftsmål og hvordan disse kan brukes som et styringsverktøy i lokalpolitikken. Dette gjør behovet for et kunnskapsløft både aktuelt og nødvendig for at politikerne skal kunne ta langsiktige og bærekraftige valg.
Norconsult har jobbet med nesten alle norske kommuner i løpet av de siste tiårene, med et bredt spekter av prosjekter som spenner fra kommunalteknikk og byutvikling til strategisk planlegging. Vi har inngående kunnskap og forståelse av både de tekniske og strategiske aspektene ved kommunal drift og utvikling. Vår lange erfaring gjør oss i stand til å bistå kommuner med både overordnede prioriteringer og konkrete løsninger som fremmer bærekraftsmålene.
Norconsult har solid kunnskap om hvilke løsninger som gir de beste bærekraftige resultatene. Vi er med andre ord eksperter på å gjøre bærekraft til virkelighet. Vi hjelper kommuner med å balansere den triple bunnlinjen – økonomisk lønnsomhet, miljømessig ansvar og sosial bærekraft. Den brede kompetansen vi har gir oss muligheten til å veilede både politikere og kommunens administrasjon i hvordan de kan oppnå sine bærekraftsmål, samtidig som de leverer verdi til innbyggerne.
Utforsk våre bærekraftstjenester for kommunene
Norconsult har utviklet flere tjenester som hjelper kommuner med å møte utfordringene knyttet til FNs bærekraftsmål, enten det gjelder politisk styring, ressursforvaltning eller energieffektivisering. Våre tjenester gir både politikere og kommunens ledelse de verktøyene de trenger for å ta informerte beslutninger som bidrar til en bærekraftig utvikling på både kort og lang sikt.
Etter valget i 2023 er omtrent halvparten av politikerne nye i sine roller, og mange trenger raskt å sette seg inn i FNs bærekraftsmål og hvilket ansvar de har i realiseringen av dem. Vårt kurs er utformet nettopp for å gi både nye og erfarne politikere en grundig innføring i hvordan bærekraftsmålene kan brukes som et strategisk verktøy i lokalpolitikken. Vårt folkevalgtkurs i bærekraft er skreddersydd for lokalpolitikere som ønsker en grundig innføring i hvordan bærekraftsmålene kan brukes som et strategisk verktøy i kommunalpolitikken.
Gjennom kurset vil deltakerne lære hvordan FNs bærekraftsmål kan tilpasses lokale behov og utfordringer, samtidig som de tar hensyn til nasjonale føringer og globale klimamål. Kurset dekker alt fra politisk styring til konkrete tiltak som kan implementeres i kommunen for å bidra til sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
Hovedtemaer i kurset inkluderer:
-
Innføring i FNs bærekraftsmål: Hvordan bærekraftsmålene har betydning for kommunens oppgaver og kan brukes til å styre utviklingen.
-
Politisk prioritering og bærekraft: Hvordan politiske prioriteringer kan integrere bærekraftsmålene for å styrke langsiktig utvikling i kommunen.
-
Casestudier fra norske kommuner: Eksempler på konkrete resultater innen bærekraftig utvikling, som grønne investeringer og energieffektivisering.
-
Evaluering og måling av bærekraftstiltak: Verktøy for å evaluere og måle effekten av bærekraftstiltak basert på erfaringer fra andre kommuner.
Kurset gir politikere viktig kunnskap de trenger for å forstå sin rolle i å forme fremtidens bærekraftige lokalsamfunn, samtidig som de lærer hvordan de kan balansere den triple bunnlinjen (økonomisk lønnsomhet, miljømessig ansvar og sosial bærekraft).
Norconsults arbeidsseminar om bærekraft gir kommunens administrasjon og ledelse praktiske verktøy for å jobbe mer målrettet med FNs bærekraftsmål. Seminaret er utformet for å være interaktivt, med vekt på samarbeid og problemløsning, slik at deltakerne kan utarbeide skreddersydde løsninger for sin kommune.
Seminaret dekker ulike aspekter av bærekraftig utvikling, med fokus på hvordan kommunen kan optimalisere ressursbruken og redusere miljøbelastningen gjennom konkrete tiltak. Deltakerne får innsikt i hvordan man kan måle og følge opp effekten av bærekraftstiltak både økonomisk og miljømessig, og hvordan samarbeid mellom ulike sektorer i kommunen kan bidra til å nå bærekraftsmålene.
Fokusområder inkluderer:
-
Økonomisk bærekraft gjennom energieffektivisering: Arbeidsseminaret vil vise hvordan kommunen kan redusere energikostnader og oppnå økonomiske gevinster ved å implementere energieffektiviseringstiltak. Eksempler inkluderer optimalisering av bygningsdrift og investeringer i fornybare energikilder som solcelleanlegg, som reduserer driftskostnader over tid.
-
Miljømessig bærekraft ved reduksjon av CO2-utslipp: Vi ser på hvordan kommunen kan arbeide tverrsektorielt for å redusere sitt karbonavtrykk. Dette omfatter blant annet å koordinere tiltak på tvers av avdelinger, som for eksempel mer effektiv transportplanlegging og avfallshåndtering for å oppnå klimamålene innen 2030.
-
Sosial bærekraft og involvering av innbyggerne: Bærekraftstiltak kan ikke bare gi økonomiske og miljømessige gevinster, men også bidra til økt livskvalitet for innbyggerne. Seminaret utforsker hvordan prosjekter som grønne byrom og lokalsamfunnsengasjement kan forbedre trivsel og sosial inkludering, samtidig som de fremmer bærekraftig utvikling.
Dette arbeidsseminaret er ideelt for kommuner som ønsker å intensivere arbeidet med bærekraft, og passer både for kommuner som allerede har et sterkt fokus på bærekraft, og de som trenger en innføring eller oppfriskning av de grunnleggende prinsippene.
Les mer om arbeidsseminar om bærekraft
·
Norconsults interaktive energirapport for kommunale bygninger er et verktøy for kommuner som ønsker en dypere forståelse av energiforbruket i sine eiendommer. Denne rapporten, som utarbeides årlig, gir en detaljert oversikt over energibruken i kommunens bygningsmasse, og identifiserer områder hvor det er mulig å redusere forbruket, kutte kostnader og redusere CO2-utslipp.
Den interaktive energirapporten baserer seg på data fra Kostra (SSB – forkortelse for kommune-stat-rapportering) og kommunens egne byggdata, og tilbyr konkrete handlingsrettede anbefalinger som kan brukes til å optimalisere ressursforvaltningen. Rapporten er spesielt nyttig for teknisk personell og kommunale ledere som ønsker en datadrevet tilnærming til energieffektivisering.
Rapporten er fleksibel og kan tilpasses til å inkludere ulike typer data etter kommunens behov, noe som sikrer størst mulig verdi for beslutningstakere. Dersom kommunen har timesdata tilgjengelig, kan rapporten utvides til å inkludere energiprofiler på døgn- og ukesbasis, effekttopper per bygg, samt varighetsdiagrammer og energi-temperatur-kurver med avviksanalyse.
Rapporten inkluderer:
-
En oversikt over energiforbruket i kommunens bygninger, med detaljert fordeling per bygg og energibærer.
-
Analyse av CO2-utslipp fra bygningsdrift, med utgangspunkt i både nasjonale og kommunale klimamål.
-
Grafiske fremstillinger av effekttopper per bygg og varighetskurver, hvis timesdata er tilgjengelig.
-
Identifisering av bygg med størst potensial for energibesparelser, og anbefalinger for målrettede ENØK-tiltak.
Den interaktive energirapporten gir kommunen et solid grunnlag for å planlegge fremtidige tiltak, samtidig som den gjør det enklere å følge opp effekten av tidligere prosjekter. Rapporten gir også kommunen innsikt i hvordan de kan sammenligne egne resultater med nasjonale mål og gjennomsnitt.
Les mer om interaktiv energirapport for kommunale bygg.
Gard Jenssen
Fagspesialist, Bærekraftige og smarte byer og lokalsamfunn, FoU-koordinator
Kontakt oss
Regjeringens forventninger
I følge «Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027», spiller kommunene en nøkkelrolle i å realisere en bærekraftig samfunnsutvikling over hele Norge.
Norconsults rolle og erfaring
Som Norges ledende rådgivende ingeniørselskap har Norconsult vært en sentral aktør i kommunal utvikling siden 1929. Med prosjekter innen blant annet vann og avløp, renovasjon, bygg og samferdsel, planlegging og utredning i 428 norske kommuner, har vi opparbeidet omfattende erfaring og inngående kjennskap til kommunale behov og utfordringer. Vår brede fagkunnskap gir oss en unik posisjon for å bidra i kommunenes bærekraftsarbeid.
Bærekraft og kommunal politikk
Kommunenes beslutningsprosess skiller seg i hva som skal gjøres og hvordan det skal gjennomføres, der de folkevalgte primært bestemmer hva. Mens klimamålene har fått stor oppmerksomhet, omfatter FNs bærekraftsmål 17 hovedmål og 169 delmål. Disse målene tilbyr et robust rammeverk for kommunal planlegging – ikke bare for å bidra til global bærekraft, men også for å forbedre lokal økonomi, velferd og effektivitet lokalt.
Kurs i bærekraft - for lokalpolitikere
Vi erkjenner at mange kommunepolitikere vil ha stor nytte av økt forståelse av bærekraftsmålene og deres relevans i lokalpolitisk utforming. Om lag 50% av politikerne er nyvalgte i norske kommunestyrer i 2023, og kunnskapen om bærekraftsmålene varierer nok sterkt. Derfor introduserer Norconsult nå et 2x2 timers praktisk kurs i bærekraft for folkevalgte. Kurset er designet for å styrke kunnskapen om hvordan bærekraftsmålene kan integreres i effektiv og fremtidsrettet kommunal politikk og forvaltning. Kurset kan skreddersys for å tilpasses din kommune.
Ønsker du mer informasjon eller vil bestille kurset for dine folkevalgte, se Folkevalgtkurs i bærekraft for detaljer og bestilling.
Arbeidsseminar om bærekraft – effektivisering i møte med 2030-målene – for kommunens toppledelse
Kommunenes rolle i å nå bærekraftsmålene for 2030 er essensiell. Vår ekspertise, opparbeidet gjennom prosjekter i over 428 kommuner, kan bidra til å gi målrettede strategier for integrering av FNs bærekraftsmål i daglig drift. Med arbeidsseminaret ønsker vi å fremme tenkning som både bidrar til å nå lokale bærekraftsmål, og samtidig effektivisere måte å tenke drift og omstilling.
Ønsker du mer informasjon eller vil bestille seminaret for din kommunes ledergruppe, se Arbeidsseminar om bærekraft – effektivisering i møte med 2030 for detaljer og bestilling.