Trysfjordbrua

Trysfjordbrua er med sitt hovedspenn på 260m den største brua i verden som er heldigital i både prosjektering og utførelse.

Prosjektnavn

Trysfjordbrua

Kunde

AF Gruppen

Sted

Norge

Periode

2018 til 2022

Nøkkeltall

Hovedspenn: 260 meter Totallengde: 534 meter Tårnhøyde: 60 meter

Oppdraget

Å bygge en firefelts fritt-frem bygg bru med et av verdens lengste hovedspenn, heldigital, og med bærekraftige løsninger er utfordringen Norconsult sto ovenfor sammen med sin oppdragsgiver AF Gruppen.

Løsningen

Trysfjordbrua har vært et banebrytende prosjekteringsprosjekt hvor vi som rådgiver har flyttet grenser for hva som er mulig ift. digital prosjektering. Vi har koblet sammen analyse og BIM modellering på måter som aldri før har vært gjort for en så stor bru.

Koblingen mellom analyse og modellering er essensiell for god arbeidsflyt og sikre 1:1 kobling mellom det som beregnes og det som bygges. De digitale modellene sikrer enhetlighet mellom det som er planlagt og det som bygges, noe som medfører mindre utfordringer på byggeplass. Som videre reduserer kostnader og sikrer kvalitet.

Gjennom tett samarbeid mellom entreprenører og rådgivere har vi fått redusert betongavtrykket med over 18% fra tidligere løsninger for krysningen. Skadelig veivann fra veien over Trysfjorden blir også samlet opp og renset gjennom naturlig infiltrering. Dette er noe av det vi kaller bærekraft i praksis.

Prosjekteringen har høstet mye internasjonal oppmerksomhet, gjennom bla. konferanser i New York, Belgia, Oslo og India. Den digitale løsningen på Tyrsfjordbrua har også vært essensiell for å vinne den høythengende AEC Excellence Awards i 2020.

  • Eirik Wie Furunes

    Team leader long span bridges

  • Kontakt oss

    Tverrfaglig samarbeid