Tor Martin Lystad fra Norconsult tok sølv i den prestisjefulle kåringen av årets unge europeiske rådgiver. (Foto: Norconsult)

Norconsult med sølv i konkurransen Årets unge europeiske rådgiver

Tor Martin Lystad fra Norconsult stakk av med sølvet i konkurransen om å bli årets unge rådgiver i Europa. Krzysztof Wojslaw fra Sweco tok like godt gullet, og dermed ble det to unge, norske bruingeniører øverst på pallen.

Det ble i forrige uke klart at Tor Martin Lystad (34) fra Norconsult var i finaleheatet i kåringen av Europas mest talentfulle unge rådgiver for 2021. Det er The European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) som står bak kåringen.

Spesialkompetanse på store bruer

Tor Martin har jobbet med store bruer i Norconsult i åtte år. Han har en sentral rolle innen selskapets satsing på fjordkryssinger, og har de siste årene jobbet med og avsluttet en doktorgrad. Det er for hans innsats innen nettopp fjordkryssinger han nå har fått pallplassering i kåringen av Europas mest talentfulle unge rådgiver

– Fjordkryssingsprosjektet har mobilisert mange kloke hoder fra Statens vegvesen og flere norske konsulentbedrifter. Prosjektet representerer en ny, ingeniørmessig gullalder, og det er utrolig gøy at min delaktighet her legges så positivt merke til. Det å komme til finalen i denne konkurransen var fantastisk, og å ta sølvet blant så mange ingeniørstjerner er utrolig. Jeg er veldig stolt. Jeg vil også sende en varm gratulasjon til Krzysztof Wojslaw - en verdig vinner! To norske bruingeniører på toppen av pallen er enestående, sier Lystad.

Lynskarpt talent

Blant sine kollegaer blir Tor Martin omtalt som lynskarp og med et stort talent, og som en som har grepet mulighetene til å jobbe med de mest kompliserte problemstillingene innen sitt fagfelt. Han har vært i øverste sjikt helt siden han gikk ut som beste student på sitt kull ved OsloMet, og fikk nylig også utmerkelsen for beste tekniske rapport (best paper) i Tom A. Wyatt Award, som også stiller krav til personlighet hos kandidatene.

– Fra min tid som prosjektleder av Ferjefri E39 i Statens vegvesen, var Tor Martin en av de som skilte seg ut blant de 90 doktorgradsstudentene vi hadde, og som våre fagfolk i vegvesenet ofte la merke til og omtalte. Det er svært fortjent at Tor Martin stakk av med sølvet, sier Kjersti Kvalheim Dunham, prosjektdirektør i Norconsult.

Kjetil Ruud, divisjonsdirektør for divisjon Bygg og anlegg i Norconsult, er stolt og glad på vegne av Tor Martin Lystad og Norconsult.

– Tor Martin er blant de aller største talentene jeg har sett, og vi er svært stolte og glade på hans vegne. I tillegg til å være på øverste faglige hylle, er han en person med gode lederegenskaper og bunnsolide verdier, sier Kjetil Ruud.

Han legger til at det er meget hyggelig og imponerende med to unge, norske rådgivere øverst på pallen.

– Her er bare å ta av seg hatten og gratulere både vår egen Tor Martin Lystad, men også Krzysztof Wojslaw, sier Ruud.

Anerkjennelse av norsk ingeniørkompetanse

Leder for bransjeorganisasjonen Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Liv Kari Skudal Hansteen, jubler over dobbelt norsk i den europeiske konkurransen.

– RIF vil gratulere både Krzysztof Wojslaw og Sweco med en fantastisk seier. Vi vil også gratulere Tor Martin Lystad og Norconsult med sølvplassen. Dette er en stor anerkjennelse av kompetansen disse RIF-bedriftene innehar, og ikke minst hvor gode disse bedriftene er til å slippe unge krefter til. Det handler om godt lederskap og kultur. Resultatet av konkurransen synliggjør dessuten med all tydelighet hvor dyktige de unge rådgivende ingeniørene fra RIF-bedriftene er. Dette har vært en konkurranse med svært mange sterke europeiske kandidater. Dermed blir Krzysztofs seier og Tor Martins andreplass, ekstra imponerende. Det lover svært godt for Norge at norsk ingeniørkompetanse får en slik internasjonal anerkjennelse, sier hun. 

– Vi har store utfordringer som skal løses, det har rapporten State of the Nation 2021 ettertrykkelig vist, både for å ta vare på norsk infrastruktur og for å bygge bærekraftig i møte med klimaendringene. Digitalisering og bruk av ny teknologi blir ekstremt viktig i løsningen av disse utfordringene og her viser prisvinnerne med Krzysztof og Tor Martin vei for andre unge rådgivere og bransjen. Dette er en stor bragd som også alle i Norge kan være stolte av, og som det politiske lederskapet i Norge bør merke seg, uttaler en stolt og særdeles fornøyd Liv Kari Skudal Hansteen etter EFCA-kåringen.