Avbildet fra venstre: Line Beate Løvlien, Norconsult, Jarle Johansen, Røa Torg/ byggherre, Tim Kvingedal Larsen, LPO arkitekter. (Foto: Norconsult)

Røa Torg er kåret til Årets bylivprosjekt 2021

Det er Oslo Metropolitan Area (OMA) som står bak den gjeve kåringen OMA Awards 2021. Røa Torg stakk av med seieren i tøff konkurranse med to andre sterke finalister; Sukkerbiten og Stasjonsallmenningen i Bjørvika. Norconsult har hatt en sentral rolle i prosjektet.

Vinneren Røa Torg ble stemt frem av publikum i forbindelse med OMA Awards 2021. Det lokale engasjementet har vært sterkt under avstemningen. Prisen ble delt ut under Oslo Urban Week 9. september.

– Dette er en utrolig flott anerkjennelse av Norconsult og vårt miljø innen landskapsarkitektur. Røa-beboerne hadde lenge ønsket seg et sted å være, og det har vært inspirerende å få vide faglige tøyler til å utforme dette området i tett samarbeid med byggherre Røa Centrum, totalentreprenør HENT og LPO arkitekter. Det er fantastisk å se hvordan Røa-beboerne virkelig har tatt torget til seg, og bruker det til alt fra bokbad, tangodans og korpsoppvisning, til lek og matopplevelser, sier Line Beate Løvlien fra Norconsult, som har vært ansvarlig for landskapsarkitekturen i prosjektet.

Røa Torg består av en glasspaviljong med uteservering mot det nyetablerte torgarealet, butikker og boliger langs Vækerøveien. Prosjektet kobler seg på Røa t-banestasjon og Samfunnshus Vest. Byggherre og utvikler er Røa Centrum AS. LPO Arkitekter står for arkitekturen på det nye torget, mens Norconsult har vært ansvarlig for landskapsarkitekturen.

Dette sier juryen i sin begrunnelse:

«Fra å være en flate man kun krysset over fra et sted til et annet, er torget nå et sted der folk stopper opp, sitter ned og barn leker, og det utgjør et helt nytt samlingspunkt på Røa. Det nye glassbygget mot torvet er utformet med saltak, og tar opp i seg skalaen og formen til rekken med butikker i den eldre blå murbygningen med butikker ut mot Sørkedalsveien. Det blå handelssenteret fra 1950-tallet er med på å fortelle en del av Røas utbyggingshistorie, og det nye glassbygget relaterer seg til skalaen i den eldre næringsbebyggelsen i både form og volum.

Torget ligger som en naturlig nedskalering av bebyggelsen på begge sider: Den eldre bebyggelsen på den ene siden og den nye boligbebyggelsen langs Vækerøveien på den andre. Vinneren av Årets bylivsprosjekt har på imponerende vis lyktes med å oppfylle ambisjoner om økt byliv. Dette på en måte som har skapt aktivitet og liv i et revitalisert område.»

Ansvarlig landskapsarkitekt fra Norconsult har vært Line Beate Løvlien. Leif Rathe har vært byggherres rådgiver og hatt ansvaret for prosjektutvikling og gjennomføring. I tillegg har Norconsult bidratt med fagkompetanse innen geoteknikk, akustikk og vei i utarbeidelse av totalentreprisegrunnlaget, og med elektro gjennom selskapet ECT, som Norconsult overtok i 2018.

Prosjektfakta

  • Utvikler: Røa Centrum AS
  • Arkitekt: LPO Arkitekter
  • Landskapsarkitekt: Norconsult
  • Areal: 10.000 m2 BRA bolig, 13.000 m2 BRA næring, uteareal ca 2500 m2
  • Ferdigstilt: 2021